دومین کارگاه آموزشی یک روزه تاب آوری زنان

دومین کارگاه آموزشی یک روزه تاب آوری زنان

دومین کارگاه آموزشی یک روزه تاب آوری زنان: بر اساس برنامه مدون آموزشی تهیه شده در مسیر ارتقاء تاب آوری جامعه هدف تحت پوشش خیریه کودکان ساجل بهشتی، دومین جلسه آموزشی از مجموعه کارگاههای تاب آوری زنان با تدریس دکتر جواد طلسچی یکتا (مدیر و موسس خانه تاب آوری ایرانیان) برگزار شد.

در این جلسه آموزشی که با مشارکت مدعوین همراه بود پیرامون مولفه های تاب آوری – مهارتهای اساسی زندگی و نیز مبحث خودشفقتی (خودمهربانی) به تفصیل آموزش، بحث و تبادل نظر صورت گرفت.

در بخش پایانی این کارگاه اصول و مهارتهای مهم و اساسی پیشگیری از خودکشی به مادران تحت پوشش این مرکز آموزش داده شد و در ادامه با هدف نهادینه سازی موارد آموزشی ارائه شده، مبتنی بر مشارکت شرکت کنندگان، کیس رپورت (گزارش مورد) صورت پذیرفت.

آشنایی با مفهوم تاب آوری زنان

در این مقاله قصد داریم به شرح مطالبی پیرامون تاب آوری زنان بپردازیم. ما در جهانی زندگی می کنیم که با شرطی شدن فرهنگی، تعصب ناخودآگاه و ادراکاتی که جهان بینی ما را شکل می دهد، گرفتار شده است. ایدئولوژی‌ها و نظام‌های اعتقادی ما تحت تأثیر عوامل بیرونی و درونی بسیاری قرار گرفته‌اند. همچنین عقاید ما تحت تأثیر بازنمایی زنان در رسانه‌ها هستند که گاهی اوقات تحریف می‌شوند، برخی مثبت و برخی منفی‌تر.

تاب آوری زنان
تاب آوری زنان

با استناد به پژوهش‌های انجمن روانشناسی آمریکا، تاب آوری زنان به معنای فرآیند سازگاری خوب در مواجهه با ناملایمات است. ناملایماتی از جنس مشکلات خانوادگی ، مشکلات مرتبط با سلامتی، مشکلات مرتبط با محیط کار و عوامل استرس‌زای مالی. به بیان دیگر تاب آوری به معنای “بازگشت” از تجربیات دشوار است.

دلایلی که تاب ‌آوری زنان بسیار مهم تلقی می‌شود کاملاً واضح است. این دلایل بر عواملی مانند سرعت و شدت زندگی کاری زنان، فشارهای اجتماعی و سوگیری جنسیتی، مسئولیت‌های اضافی زندگی خانگی از جمله بار عاطفی مدیریت خانواده تاثیرگذار است.

شکاف استرس جنسیتی

مطالعات اخیر پیرامون تاب ‌آوری زنان  شکاف استرس جنسیتی بین مردان و زنان را به عنوان یکی از فاکتورهای مهم در تاب آوری تلقی می‌کند. در هشت سال گذشته سطوح استرسی که زنان گزارش می‌کنند نسبت به استرس گزارش‌شده مردان افزایش یافته است.

این فاکتورها به تعدادی از عوامل همگرا اشاره می‌کنند. عوامل همگرای استرس‌زای منحصربه‌فردی که بر روی زنان و عملکرد آنان تاثیر بسزایی دارند. تاثیر این فاکتورها به ویژه در زمانی که زنان به عنوان رهبر یک سازمان هستند و یا مسئولیت اجتماعی دارند ظاهر می‌شوند.

از جمله عوامل شناسایی شده برای این افزایش استرس مواردی مانند موارد زیر هستند:

  • مبادلات شغلی مهم‌تری که زنان با ورود به دوران والدین انجام می‌دهند بر تاب ‌آوری زنان تاثیر بسیاری دارد.
  • مواجهه با تعصب جنسیتی به عنوان مانعی برای پیشرفت رهبری زنان در سازمان‌ها در بحث تاب ‌آوری زنان

البته در بحث تاب آوری زنان به این موارد تشدید عوامل تجاری و جهانی و خطرات خارجی که همه افراد با آن روبرو هستند را هم اضافه کنید.

روش‌های ارتقاء تاب آوری زنان

با توجه به اینکه بسیاری از زنان در حال حاضر تحت فشارها و استرس‌های روزافزون هستند، چگونه می‌توان به انرژی خود برگشت و آن را حفظ کرد تا زنان از سختی‌ها عقب نشینی نکنند؟

اصول تاب آوری زنان برای پیشرفت تحت فشار به چه مواردی اشاره دارد؟ از جمله اهداف تاب آوری زنان این است که نهایتا زنان احساس بهتری نسبت به عملکرد خود و نقش خود در زندگی و بخش‌های مختلف جامعه داشته باشند. در ادامه به چندین مورد از این فاکتورها پیرامون تاب ‌آوری زنان  و چگونگی ارتقاء تاب آوری زنان می‌پردازیم.

  • تعیین اهداف مشخص در زندگی به منظور افزایش تاب ‌آوری زنان
  • نگرش کلی و سیستماتیک به امور روزمره
  • مدیریت فرآیندهای فکری، احساسات
  • پرورش روحیه سخاوت و دلسوزی نسبت به خود و دیگران.
  • توسعه توانایی انعطاف پذیری، چارچوب بندی مجدد، تعویض سریع حالات روحی و تغییر ناملایمات و تبدیل تهدیدهای استرس‌زای محیطی به فرصت‌های رشد و پیشرفت.
  • پرورش ارتباطات قوی با دیگران اعم از زنان و مردان برای رشد تاب ‌آوری زنان
  • ایجاد جریان سیال در امور زندگی و محیط‌های کار.

آیا زنان از نظر روانشناختی کمتر از مردان انعطاف پذیر هستند

پس از تجربه یک عامل استرس زا در رابطه با تاب آوری زنان ، زنان بیشتر از مردان علائم اضطراب یا سایر علائم پریشانی را گزارش می کنند. این امر برخی را به این نتیجه رسانده است که تاب آوری روانشناختی زنان کمتر از مردان باشد.پس برای ارتقاء تاب آوری زنان در مواجه شدن با مشکلات و موانع در این مقاله با ما همراه باشید.

چگونه تاب آوری روانشناختی زنان خود را تقویت کنند؟

راهکارهای تخصصی ارتقاء تاب آوری زنان

  • رابطه داشته باشید: ایجاد روابط قوی با عزیزان و دوستان می تواند نیاز های شما را در زمان های بد و خوب برطرف کند و تاب آوری زنان را بیشتر کند.
  • هر روز را معنادار کنید: با داشتن هدف هر روزتان را با برنامه ریزی برای رسیدن به هدف خود بچینید.
  • از اشتباهات خود درس بگیرید: برای بالا بردن تاب آوری زنان در زمینه های مختلف از تجربه های خود یاد بگیرید و از شکست نترسید.
  • امیدوار بمان: با فکر کردن به گذشته چیزی را نمی توانید تغییر دهید. اما همیشه می توانید به آینده نگاه کنید و امیدوار باشید این یکی از مهمترین مسائل برای ارتقاء تاب آوری روانشناختی در زنان می باشد.
  • مراقب خودت باش: به نیازها و احساسات خود توجه داشته باشید. در فعالیت ها و سرگرمی هایی که از آن لذت می برید شرکت کنید.
  • فعال باشید: مشکلات خود را نادیده نگیرید. در عوض، مشخص کنید که چه کاری باید انجام شود، برنامه ریزی کنید و اقدام کنید.
اهمیت تاب آوری زنان
اهمیت تاب آوری زنان

 

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا