معرفی خانه تاب آوری (Home of Resiliency)
معرفی خانه تاب آوری (Home of Resiliency): در این مطلب به اختصار به معرفی خانه تاب آوری ایرانیان به عنوان اولین پایگاه اینترنتی تخصصی تاب آوری ایران خواهیم پرداخت.
معرفی خانه تاب آوری (Home of Resiliency)
خانه تاب آوری ایرانیان پایگاه جامع برای فعالیت و پژوهش در حوزه تاب آوری در جهت خدمت به مردم ایران است. این پایگاه پژوهش هایی در حوزه تاب آوری انجام می دهد. همچنین خدماتی مانند آموزش تاب آوری به شیوه ای نوین و متفاوت را به هم میهنان ارائه می دهد. خانه تاب آوری ایرانیان پایگاهی مستقل و انحصاری برای دسترسی سریع و بدون واسطه مخاطبان به تحقیقات و محتوای تخصصی در زمینه تاب آوری است. همچنین این پایگاه دسترسی هموطنان را به آموزش های حوزه تاب آوری راحت تر می کند.
خانه تاب آوری ایرانیان از سال ۱۳۹۳ تحت نظارت رسانه تخصصی مددکاری اجتماعی ایرانیان راه اندازی و ایجاد گشته است و تاکنون فعالیت های چشمگیری در عرصه های آموزش و تولید محتوای تخصصی تاب آوری داشته است. این نهاد مستقل با چاپ کتاب سالیانه خود با عنوان کتاب خانه تاب آوری از پیشگامان تحقیق و آموزش در حوزه تاب آوری در ایران است.
معرفی اهداف خانه تاب آوری
از جمله بزرگترین اهداف خانه تاب آوری ایرانیان معرفی و فرهنگ سازی تاب آوری در جامعه ایران است.
از دیگر اهدافی که خانه تاب آوری ایرانیان دارد:
- ایجاد بانک اطلاعات و مقالات علمی در حوزه تاب آوری برای استفاده دانشجویان و بیماران
- ایجاد بستر مناسب پژوهش برای پژوهشگران در حوزه تاب آوری
- معرفی متخصصین بومی در حوزه تاب آوری و همکاری با این متخصصین جهت آموزش و تولید محتوا
- افزایش منابع و مطالب علمی در حوزه تاب آوری در ایران و به زبان فارسی
- ایجاد کارگاه و کلاس جهت آموزش تاب آوری به علاقه مندان جهت عبور از مشکلات فردی و اجتماعی
- چاپ کتاب خانه تاب آوری در جهت فرهنگسازی در حوزه تاب آوری
معرفی کتاب خانه تاب آوری
یکی از اقدامات بی بدیل و منحصر به فرد خانه تاب آوری ایرانیان، جمع آوری و چاپ محتواهای تولید شده توسط این نهاد در قالب کتاب خانه تاب آوری است. این کتاب با موضوع تاب آوری ششمین کتاب چاپ شده این نهاد خواهد بود. از این جهت که سلامت روان یکی از مهمترین اهداف خانه تاب آوری ایرانیان است. بنابراین با توجه به گستره ی وسیع موضوع تاب آوری تولید و چاپ کتاب به شکل جامع تری به پوشش موضوعات اساسی و محوری حوزه تاب آوری کمک خواهد کرد. این کتاب در پاییز ۱۴۰۱ به چاپ خواهد رسید. کتاب خانه تاب آوری شامل مطالب سال های ۱۴۰۰ تا پاییز ۱۴۰۱ در حوزه تاب آوری است که در پایگاه های سلامت نیوز، باشگاه تاب آوری ایرانیان و مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران قرار گرفته است.
مدیر و موسس خانه تاب آوری ایرانیان آقای جواد طلسچی یکتا (با رزومه کوتاه: مددکار اجتماعی، دکتری مدیریت راهبردی و سازمانی کوچینگ و مدیر ارزش آفرین کشور در جشنواره ملی آرمان برتر در سال ۱۳۹۷) می باشند.
مدیر و موسس خانه تاب آوری ایرانیان
جواد طلسچی یکتا، متولد ۲۰/۷/۱۳۵۷ ساکن شهرستان بندرانزلی، در سال ۱۳۸۱ بلافاصله پس از فارغ التحصیلی از رشته مددکاری اجتماعی، در قالب خدمت سربازی بعنوان لیسانس وظیفه مسئول بنداطفال زندان بندرانزلی شد و به مدت دو سال مددکار اجتماعی زندان بندرانزلی بوده اند و تجارب بسیار مهمی در این دوران کسب نمودند.
وی پس از اتمام دوره سربازی در کشور ارمنستان به تحصیل در رشته های تحصیلی موسیقی کلاسیک و نیز روانشناسی به شکل آکادمیک پرداختند.
تأسیس کلینیک مددکاری اجتماعی
پس از بازگشت به ایران با تأسیس کلینیک مددکاری اجتماعی معراج با مجوز سازمان بهزیستی به طور مستقیم و میدانی به امور تخصصی مددکاری اجتماعی عمدتاً در شاخه های توانمندسازی زنان سرپرست خانوار و نیز فرزندان بی سرپرست و بد سرپرست سازمان بهزیستی و همچنین اجرای طرح های مختلف در زمینه پیشگیری و مقابله با آسیب های اجتماعی پرداختند.
تأسیس وبسایت جامع مددکاری اجتماعی
از سال ۱۳۹۰ به موازات فعالیتهای عملیاتی و میدانی در حوزه مددکاری اجتماعی، پس از یک دوره شش ماهه نیازسنجی از وضعیت فضای رسانه ای و مجازی مددکاری اجتماعی کشور، در صدد تأسیس وبسایت جامع مددکاری اجتماعی برآمدند و لذا با همفکری تعدادی از دوستان و نزدیکان این حوزه، زیر ساخت های لازم جهت تأسیس و راه اندازی وبسایت رسمی مددکاری اجتماعی ایرانیان را ایجاد نمودند و در نهایت در سال ۱۳۹۲ به شکل رسمی این رسانه جامع را با گستره پوشش رسانه ای ملی و فراملی ایجاد نمودند.
کارزارهای رسانه ای، وبسایت انگلیسی
پس از مدت کمی با اجرای چند کارزار رسانه ای با موضوعات متنوع اجتماعی در سطح کشور کاملاَ شناخته شدند بطوری که روزانه چند صد آی پی مختلف این رسانه را رصد می نمودند. پس از مدتی با توجه به خلاء روابط بین المللی که در این رسانه احساس شد لذا زمینه های لازم جهت ایجاد بخش انگلیسی این وبسایت فراهم گردید و لذا وبسایت انگلیسی مددکاری اجتماعی ایرانیان نیز از سال ۲۰۱۵ فعالیت خود را با همراهی پایگاههای متعدد در شبکه های اجتماعی مختلف آغاز نمودند.
قابل به ذکر است بر اساس تصمیمات تیم تخصصی این رسانه (مددکاری اجتماعی ایرانیان) قرار بر ثبت مطالب و تولید محتوای اختصاصی این رسانه بصورت کتاب به شکل سالانه تحت عنوان کتاب سال پایگاه شد لذا تاکنون طی ۱۱ سال فعالیت این رسانه، تعداد ۵ کتاب از محتوای تخصصی آن به صورت سالانه به چاپ رسیده است که همگی کتابهای در کتابخانه ملی ایران ثبت گردیده اند.
تأسیس خانه و باشگاه تاب آوری ایرانیان
قابل به ذکر است باتوجه به اهمیت مبحث تاب آوری، به موازات پرداختن این رسانه به مطالب تخصصی مددکاری اجتماعی در حوزه های مختلف، لذا مطالعه و پژوهش در خصوص مبحث مهم و نوین تاب آوری در حوزه های مختلفی همچون زنان، کودکان و نوجوانان، مدرسه، بیماران خاص و سایر موضوعات در دستور کار این رسانه قرار گرفت.
با سوق یافتن رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان به سمت و سوی تولید محتوای تخصصی در حوزه تاب آوری، برنامه ریزی هایی جهت ایجاد پایگاههای مستقل با کاربری متمرکز بر موضوعات تاب آوی در دستور کار تیم تخصصی این رسانه قرار گرفت لذا پایگاه تخصصی خانه تاب آوری ایرانیان به شکل رسمی از سال ۱۳۹۳ به عنوان یکی از زیر شاخه های این رسانه (مددکاری اجتماعی ایرانیان) فعالیت خود را آغاز کرد و آقای جواد طلسچی یکتا از ان پس به عنوان مدیر و موسس خانه تاب آوری ایرانیان نیز در بین موسسات و نهادهای دولتی و غیردولتی فعال در حوزه اجتماعی و روانشناختی کشور شناخته شدند.
تأسیس باشگاه تاب آوری ایرانیان
دیری نپایید که با توجه به گستردگی فعالیتهای تخصصی در حوزه تاب آوری، به پیشنهاد ایشان باشگاه تاب آوری ایرانیان نیز به عنوان زیر شاخه مجله اینترنتی مددکاری اجتماعی ایران که یکی از زیر مجموعه های مهم رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان می باشد ایجاد گردید که عملاً فعالیت های قابل توجهی در عرصه آموزش در سطوح مختلف استانی تا کشوری در حوزه آموزش تاب آوری در کارنامه آن به ثبت رسیده است.
سوابق تدریس در کارگاههای تاب آوری
تدریس در کارگاههای آموزش تاب آوری توسط دکتر جواد طلسچی یکتا، برای دانشجویان و فارغ التحصیلان دانشگاههای علوم پزشکی شهید بهشتی، خوارزمی، علامه طباطبایی، دانشگاه گیلان و سازمان های مختلف از جمله سازمان بهزیستی و کمیته امداد امام خمینی (ره) در کارنامه ایشان و البته با مشارکت و مدیریت اجراییِ باشگاه تاب آوری ایرانیان به ثبت رسیده است.
تحصیلات تکمیلی
قابل به ذکر است ایشان با توجه به زمینه های تحصیلاتی در حوزه های مددکاری اجتماعی و سپس روانشناسی بالینی، علاقه وافری به موضوع کوچینگ داشتند لذا از سال ۱۳۹۷ به مطالعات راهبردی در این عرصه روی آوردند و در سال ۱۳۹۹ موفق به اخذ مدرک دکتری در رشته مدیریت راهبردی و سازمانی کوچینگ (مدیریت کسب و کار) گردیدند.
مدیر ارزش آفرین کشور
مدیر و موسس خانه تاب آوری ایرانیان در سال ۱۳۹۷ به واسطه کلیه تلاشها و فعالیتهای تخصصی چندین ساله در حوزه های مختلف مددکاری اجتماعی و تاب آوری، در نخستین جشنواره جایزه ملی آرمان برتر که در مورخ ۱۴ شهریور ماه ۱۳۹۷ در سالن شهید عضدی دانشگاه پیام نور برگزار شد، بعنوان مدیر ارزش آفرین کشور انتخاب شدند و مورد تقدیر قرار گرفتند.
کتاب های منتشر شده
تاکنون تعداد هشت کتاب به همت ایشان منتشر گردیده است که تعداد پنج مورد از کتابها به همت ایشان از محتوای تخصصی رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان تهیه و گردآوری شده است و همچنین تعداد ۳ کتاب دیگر نیز شامل یک کتاب تألیفی با عنوان “کار عملی در مددکاری اجتماعی” و دو کتاب دیگر با عناوین موضوعی پروژه بین المللی تاب آوری و نیز کتاب راهنمای اقدام در تاب آوری، با مشارکت ایشان به عنوان یکی از دو مترجمین کتابهای مذکور بوده است.
همکاری با رسانه ها
مدیر و موسس خانه تاب آوری ایرانیان طی سالهای اخیر با وبسایتها و خبرگزاری های مختلفی همکاری داشته است. ایشان ضمن همکاری با رسانه های متعدد در زمینه تهیه مصاحبه های خبری (در نقش مصاحبه شونده)، در زمینه تولید محتوای تخصصی در حوزه های مختلف اجتماعی، روانشناختی و تاب آوری نیز فعالیت های درخور توجهی داشته اند بطوریکه طی سالهای اخیر بیش از یکصد یادداشت و مقاله تخصصی از ایشان در رسانه های مختلف همچون مهر، ایسنا، ایرنا، سلامت نیوز، مرور و سایر رسانه ها منتشر شده است. دکتر جواد طلسچی یکتا گزارشگر رسمی خبرگزاری سلامت نیوز نیز می باشند.
تیم تخصصی خانه تاب آوری ایرانیان
خانه تاب آوری ایرانیان به عنوان اولین رسانه تولید محتوای تخصصی تاب آوری کشور، با هدف آموزش، رشد و توسعه تاب آوری ایرانیان در دی ماه سال ۱۳۹۳ آغاز به کار نموده است.
لازم به ذکر است که خانه تاب آوری ایرانیان یک مجموعه مستقل در حوزه توسعه و ترویج تاب آوری است و در هیچ جای کشور شعبه ندارد.
اعضاء تیم تخصصی خانه تاب آوری (Home of Resiliency)
- جواد طلسچی یکتا (مدیر و موسس رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان)
- ندا اسلامی (تیم خبر فارسی)
- زهرا سادات خوشحالی (مدیریت سلامت نیوز)
- یلدا فتوحی (مدیریت داخلی رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان)
- زهره مهدوی (عضو تیم تخصصی خانه تاب آوری ایرانیان)
- بصیر حضرت دوست (مشاور رسانه ای رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان)
- معراج علیزاده (مشاور سئو و کلیه امورات آی تی رسانه ایرانیان)
مدیر و موسس خانه تاب آوری: حوزه تاب آوری ارث پدری هیچکس نیست
«باشگاه تابآوری» عنوان اثری است که با گردآوری و تدوین «جواد طلسچی یکتا؛ مدیر و موسس خانه تاب آوری ایرانیان» اخیرا از سوی نشر سخنوران منتشر و روانهی بازار کتاب شده است.
این اثر در واقع پنجمین کتاب سالِ مجموعه رسانههای تخصصی مددکاری اجتماعی ایرانیان است که طبق روال عملکرد هر سالهی این رسانه و باتوجه به میانگینِ قابل توجه مطالب انتشاریافته در حوزهی تابآوری طی یکسال اخیر در این پایگاه اینترنتی، به مبحث «تاب آوری» اختصاص یافته است.
تاب آوری چیست و چگونه می توان بدان دست یافت؟
انتشار این کتاب بهانهای شد تا با جواد طلسچی در این باره به گفتو گو بنشینیم. وی میگوید: وقتی فردی پس از یک واقعهی ناگوار نیاز دارد که به حالت اول باز گردد، تاب آوری یک شیء حاضر و آماده بر روی قفسه نیست که دست بیندازد و آن را بردارد. بازگشت به حالت اول، یک بُعد از تابآوری است و ممکن است مثل حرکت در مسیری باشد که انتهای آن، مقصد ما نباشد.
وی تصریح میکند: تابآوری از لحاظ جسمی، تواناییِ بازگشت به حالت عادیست. ما این توانایی را داریم که بدون قضاوت با بدن، احساس، فکر و واکنشهایمان ارتباط برقرار کنیم، اما این همهی موضوع نیست. به زعم بنده وجود تابآوری در انسانها دو حالت میتواند باشد؛ نخست حالت ذاتی یعنی طرحوارههای ذاتی تابآوری و دیگری حالت اکتسابی که بر اساس کسب علم، دانش و تجربه اندوزی و مهارت آموزی حاصل میشود. ولی باید توجه داشت که درهر دو حالت مذکور، با آموختن و پرداختنِ به مولفههای اصلی و اساسیِ تابآوری که همانا خودآگاهی، خودمدیریتی، خودمراقبتی و توسعهی فردی، جهانبینی و گسترش روزافزون زوایای دیدگاه انسانی است، میسر میشود.پ
نقش متولیانذی ربط
مدیر و موسس خانه تاب آوری در توضیح میزان سهم سازمانها و نهادهای ذیربط دولتی در این عرصه بیان میکند: مسلما سازمانها و نهادهایی که آموزش تابآوری با تخصیص اعتبارات ویژه از ردیف برنامهی بودجهی سازمانیشان در دستور کارشان قرار گرفته یا میگیرد، لازم است با مطالعهی کلیاتی از تاب آوری در وهلهی اول، اهمیت مبحث تابآوری را حس و باور کنند. بیتردید اگر آنها به درک درستی نسبت به میزان اهمیتِ این موضوع در آن سازمان نایل شوند، پرداختن به امور آموزشیِ مربوطه نیز جدی گرفته میشود و در قالب یک پروسهی تیمی تحت برنامهریزیهای خوب و هدفمند همراه با پایش و ارزیابیِ میزان اثربخشیِ آموزشها و تهیهی سوسیوگرامهای لازم، حاویِ بررسیِ شرایط تابآوریِ گروههای هدف قبل و بعد از آموزشها میپردازند. اما در غیر این صورت (مشابه برخی تجارب منفی صورت گرفته) در قالب برگزاری تعدادی کارگاه و همایش و کنگره بدون کمترین خروجی و صرفاً با نتایجی در محدودهی بر جای ماندنِ تعدادی عکس و فیلم و چنین مستنداتی خواهد بود..
مسلما سازمانها و نهادهایی که آموزش تابآوری با تخصیص اعتبارات ویژه از ردیف برنامهی بودجهی سازمانیشان در دستور کارشان قرار گرفته یا میگیرد، لازم است با مطالعهی کلیاتی از تابآوری در وهلهی اول، اهمیت مبحث تابآوری را حس و باور کنند.
وی یادآور میشود: با رصد اقدامات روانشناختیِ جوامع پیشرفته از جمله توسعهی برنامههای آموزشی، مشاورهها و مددکاریهای گروهی برای گروههای مختلفِ آسیبدیده یا در معرض آسیب، گروههای کمتوان، ناتوان و کمبرخوردار و یا حتی گروههایی همچون معتادان بهبودیافته، زنان باردار و فارغ شده یا همچنین بیماران خاص و صعبالعلاج که به دلایل مختلف دوران نقاهتشان را میگذارند، اهمیت قائل شدن به چگونگی میزان اثربخشیِ آموزشهای مهارتهای اساسیِ زندگیِ اجتماعی و پیشگیری از واردآمدن آسیبها برای گروههای مختلف هدف و مهمتر از همه، توجه به میزان نشاط اجتماعیِ جامعه و ارزیابی مداومِ سطوح کمّی و کیفیِ آن و تلاش در جهت جاری بودنِ «نشاطِ باثباتِ احتماعی»، همه و همه نشان از برنامهریزیهای هدفمند، متفکرانه و خلاقانه این چنین سیستمهایی جهت ایجاد و تثبیت تابآوری در آن جوامع دارد.
تابآوری تنها تحمل نیست
مدیر و موسس خانه تاب آوری در بخشی از سخنانش تصریح کرد: باتوجه به علمی بودنِ مبحث تاب آوری، برخلافِ تصوراتِ عموم جامعه که تابآوری را صرفاً صبر و تحمل تلقی میکنند، باید توجه داشت که هدف از ساختن یک جامعهی قدرتمند در ابعاد گوناگون، توسعه و گسترش و نهادینه سازیِ مهربانی اجتماعی، پیدایش انسجام اجتماعیِ باثبات، ارتقاء سطوح کمی و کیفیِ مشارکتهای اجتماعیِ آحاد مختلف جامعه در هر حیطهای که فعالیت دارند و ارتقاء میزانِ انعطافپذیری و سازگاری اجتماعیِ مردم استان و کشور عزیزمان است که نیازمندِ آموزشِ تاب آوری به شکل فراگیر ملّی به آحاد مختلف جامعه در سنین، جنسیت، سطح تحصیلات و مشاغل مختلف است.
مخاطبان کتاب باشگاه تابآوری
و اما در پایان از این مددکار اجتماعی می پرسیم، مخاطبین کتاب «باشگاه تابآوری» چه کسانی می توانند باشند و او چنین میگوید: محتوای این کتاب شامل «مطالب تابآوری در حوزه های مختلف» است، از این رو بر حسب پیشنهادات و تصمیمات اتخاذ شده از سوی تیم تخصصی وبسایت مددکاری اجتماعی ایرانیان، «باشگاه تاب آوری» نام گرفت.
در واقع محتوای این کتاب دربرگیرندهی موضوعاتی چون تابآوری در دوران کرونا تا تابآوری با محوریتهایی چون کودکان و نوجوانان، زنان، مدارس، بیماران خاص، افراد دارای معلولیت و همچنین تابآوری اقتصادی و حتی سایبری و سایر موضوعات در حیطههای مختلف تاب آوری است.
بنابراین برای افراد و گروههای مختلف علمی و تخصصی اعم از دانشجویان و فارغ التحصیلانِ رشتههای علوم یاورانه، مددکاران اجتماعی، روانشناسان، جامعهشناسان، مدیران و مربیان مهدهای کودک، پرستاران و سایر اصناف تخصصیِ اجتماعی مفید و موثر است.
فارغ از توجه به این کتاب که به زعم بنده در مقابل اهمیتِ موضوعِ پیدایشِ یک جامعهی تابآور، قطرهای در اقیانوس هم نخواهد بود، تأکید بنده به توجه و اهمیت قائل شدن به مؤلفههای تابآوری چه در حوزهی روانشناختی و چه اجتماعی، آموزشِ مؤلفه های اصلیِ تابآوری، متناسبسازیِ آموزشها و بومیسازیِ آنها متناسب با نظام فرهنگی اجتماعی کشوراست. فراموش نکنیم تحقق یافتنِ رشد و توسعهی انسانی در جامعهی ما و هرگونه برنامهریزی جهت پیشرفت و توسعهی سیاسی، اقتصادی و اجتماعی جز با توجه همهجانبه به آموزش فراگیر و نهادینهسازِ تابآوری که مسلماً به پیدایش یک جامعهی توانمند با بهداشت روانیِ بالا و در نهایت «تابآور» خواهد انجامید، میسّر نمیشود.
عرصه تاب آوری کشور ارث پدری هیچکس نیست
مدیر و موسس خانه تاب آوری ایرانیان در پایان این گفتگو تأکید نمودند متأسفانه میزان مشارکت نویسندگان و پژوهشگران حوزه های روانشناختی پیرامون مبحث تاب آوری بسیار پایین است و این یکی از آسیبهای شناسایی شده در این عرصه تلقی می گردد.
وی اظهار داشت عرصه تاب آوری کشور ارث پدری هیچکس نیست و مختص یک گروه خاص و یا در انحصار فعالیت یک یا دو سایت نمی باشد، به همین ضرورت رسانه مددکاری اجتماعی ایرانیان با چندین رسانه زیرمجموعه تحت مدیریتش، از همه علاقمندان به حوزه تاب آوری دعوت به عمل می آورد تا آثار خود اعم از ویدئو، یادداشت و مقالات مرتبط با مبحث تاب آوری را جهت انتشار در رسانه هوشمند اطلس فارسی، خانه تاب آوری ایرانیان و نیز باشگاه تاب آوری ایرانیان ارسال نمایند تا انشاالله شاهد افزایش کمی و کیفی در مسیر تولید محتوای تخصصی در حوزه تاب آوری ایران باشیم.