رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT)، تکنیک ها و اهداف مشترک
تاب آوری در رفتاردرمانی دیالکتیکی
فهرست عناوین
- رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT)، تکنیک ها و اهداف مشترک
- تئوری پشت رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) چیست؟
- DBT (رفتار درمانی دیالکتیکی) چگونه کار می کند؟ تکنیک ها و موارد دیگر
- برخی از اهداف مشترک در DBT (رفتار درمانی دیالکتیکی) چیست؟
- برای ورود به رفتار درمانی دیالکتیکی یا DBT چه انتظاری دارم؟
- آیا DBT (رفتار درمانی دیالکتیکی) برای من مناسب است؟
- DBT به چه شرایطی کمک می کند؟
- مراحل بعدی “رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT)، تکنیک ها و اهداف مشترک”
- منابع:
رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT)، تکنیک ها و اهداف مشترک
رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT)، تکنیک ها و اهداف مشترک: اگر به دنبال ایجاد مهارت هایی مانند ذهن آگاهی و تنظیم هیجانی در درمان هستید، DBT می تواند گزینه خوبی برای شما باشد.
رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) یک درمان مؤثر و مبتنی بر علم است که به افراد (که بسیاری از آنها با چالشهای سلامت روانی قابل توجهی روبرو هستند) کمک میکند تا زندگی خود را ارزشمند بسازند.
در DBT، شما تشخیص می دهید که این نوع زندگی برای شما چگونه به نظر می رسد و مهارت های تحقق آن را یاد می گیرید.
در حالی که DBT می تواند بدون توجه به اینکه آیا شما تشخیص سلامت روان دارید کمک کند و اغلب برای حمایت از افرادی که تجربه موارد ذیل را دارند استفاده می شود:
- اختلال شخصیت مرزی (BPD)
- اختلالات اشتها
- اختلالات مصرف مواد
- افکار خودکشی و خودآزاری
اگر احساس می کنید علائم سلامت روان بر کیفیت زندگی، سلامت یا روابط شما تأثیر منفی می گذارد، DBT ممکن است انتخاب خوبی برای شما باشد.
تئوری پشت رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT) چیست؟
دکتر مارشا لینهان، روانشناس، رفتار درمانی دیالکتیکی را در دهه ۱۹۸۰ برای افرادی که افکار خودکشی داشتند و اغلب با BPD نیز زندگی می کردند، توسعه داد.
BPD یک وضعیت سلامت روان است که شامل موارد زیر است:
- احساس ناپایدار از خود
- احساسات شدید
- اقدامات تکانشی
- مشکلات رابطه
- تفکر سیاه و سفید
اولین کلمه در DBT، “دیالکتیکی”، اساس درمان را نشان می دهد. فلسفه دیالکتیک دارای این باورهای اصلی است:
- همه چیز به هم مرتبط است.
- تغییر دائمی و اجتناب ناپذیر است.
- برای نزدیک شدن به حقیقت می توان اضداد را ادغام کرد.
به عبارت دیگر، دو چیز به ظاهر متضاد می توانند در یک زمان واقعی باشند. برای مثال، مهم است که جایی که هستید را بپذیرید و برای رشد تلاش کنید. مهم است که تشخیص دهید بهترین کار خود را انجام می دهید و به تلاش خود ادامه دهید.
DBT در ریشه خود یک رویکرد زیست اجتماعی برای درک چگونگی بروز و تداوم علائم افراد دارد.
به عنوان مثال، بسیاری از افراد مبتلا به BPD در محیطی باطل بزرگ شده اند و تمایل دارند احساسات را به شدت تجربه کنند. زندگی در محیطی که در آن حمایت یا پذیرش نیازهای خود را ندارید، می تواند این علائم را تداوم بخشد یا بدتر کند.
DBT (رفتار درمانی دیالکتیکی) چگونه کار می کند؟ تکنیک ها و موارد دیگر
رفتار درمانی دیالکتیکی مبتنی بر رفتار درمانی شناختی (CBT) است.
CBT سابقه طولانی در موفقیت دارد، با صدها مطالعه منابع مورد اعتماد که اثربخشی آن را تأیید می کند.
در رفتار درمانی شناختی (CBT)، شما اهداف مهم را شناسایی میکنید و بر موانعی که شما را از دستیابی به این اهداف بازمیدارند، غلبه میکنید. شما مهارت هایی را برای تغییر افکار و رفتارهای غیر مفید یاد می گیرید.
همین امر در مورد DBT نیز صادق است، که بسیار ساختار یافته است و مهارت های حیاتی را از طریق این چهار ماژول آموزش می دهد:
تمرکز حواس
مهارتهای تمرکز حواس، که از تمرینهای مراقبه شرقی اقتباس شدهاند، به شما میآموزند که از لحظه حال بیشتر آگاه شوید. شما یاد می گیرید که در یک زمان روی یک چیز تمرکز کنید، بدون اینکه خود یا دیگران را قضاوت کنید.
تحمل پریشانی
زمانی که موقعیتهای دشوار پیش میآیند، به جای اینکه در الگوهای فکری گیر بیافتید که به شما در پردازش موقعیت کمک نمیکند (مانند فکر کردن «این عادلانه نیست!»)، تحمل پریشانی، پذیرش را آموزش میدهد. پذیرفتن چیزهایی که کنترل آنها را ندارید می تواند به شما در حل مشکلات و بهبود خُلق و خوی شما کمک کند.
برای جلوگیری از رفتارهای تکانشی یا خودآزاری، این ماژول جایگزین های سازنده و در لحظه را نیز به شما آموزش می دهد. اینها شامل تکنیکهای حواسپرتی و خودآرامبخشی، مانند انجام تمرین تنفس عمیق، پیادهروی یا گوش دادن به موسیقی مورد علاقهتان است.
اثربخشی بین فردی
در این ماژول، مهارت های ایجاد روابط سالم و در عین حال مراقبت از خود را یاد می گیرید. اثربخشی بین فردی شامل کار کردن از طریق تعارض، خوب گوش دادن و درخواست واضح برای آنچه نیاز دارید می باشد.
تنظیم احساسات
مهارت های تنظیم هیجان به شما کمک می کند تا احساسات خود را بدون قضاوت در مورد آنها برچسب گذاری کنید. شما یاد می گیرید که چگونه احساسات مختلف رفتار شما را شکل می دهد و چه موانعی مانع از مدیریت احساسات شما می شود.
به علاوه، یاد میگیرید از موقعیتهایی که معمولاً احساسات قوی را تحریک میکنند اجتناب کنید و رویدادهایی را دنبال کنید که احساسات مثبت را تقویت مینمایند.
برخی از اهداف مشترک در DBT (رفتار درمانی دیالکتیکی) چیست؟
هدف نهایی DBT این است که به شما کمک کند زندگی خوبی داشته باشید. یک زندگی پرمعنا و رضایت بخش برای هر فردی متفاوت به نظر می رسد. به همین دلیل است که درمانگران به افراد کمک میکنند تا آنچه را که برایشان مهم است بررسی کنند.
یکی دیگر از اهداف مهم DBT رسیدگی به رفتارهایی است که خطرات تهدید کننده زندگی را به همراه دارند، مانند افکار خودکشی، اقدام به خودکشی و آسیب رساندن به خود.
همچنین توجه به رفتارهایی که با درمان تداخل دارند و از پیشرفت شما جلوگیری می کنند، مهم است. رفتارهای ممانعتکننده درمان میتواند شامل هر چیزی باشد، از نرسیدن قرار ملاقات گرفته تا دیر رسیدن یا انجام ندادن تکالیف.
به عنوان یک تیم، شما و درمانگرتان رفتارهایی را که دوست دارید کاهش دهید همراه با رفتارهایی که می خواهید افزایش دهید، شناسایی می کنید. برای مثال، ممکن است فردی از DBT برای رسیدگی به رفتارهای مرتبط با مصرف الکل یا اختلال پرخوری استفاده کند.
برای ورود به رفتار درمانی دیالکتیکی یا DBT چه انتظاری دارم؟
رفتار درمانی دیالکتیکی شامل این مؤلفه های کلیدی است:
جلسات یک به یک
هفته ای یک بار، با درمانگر خود صحبت می کنید تا یاد بگیرید که چگونه مهارت های DBT را در چالش ها و موقعیت های خاص زندگی خود به کار ببرید.
برای کمک بیشتر به تمرین این مهارت ها، تکالیف خود را خارج از جلسات خود کامل می کنید. تکالیف معمولاً شامل پر کردن «کارتهای خاطرات» روزانه است که احساسات، اصرار، رفتارها و افکار شما را دنبال میکند. همچنین میتوانید مهارتهایی را که استفاده میکنید و میزان مفید بودن آنها را پیگیری کنید.
آموزش مهارت های گروهی
این آموزش اغلب یک جلسه ۲ ساعته و هفتگی است که چهار ماژول بالا را به شما آموزش می دهد. از آنجایی که آموزش شما در یک محیط گروهی انجام می شود، فرصت تعامل با دیگران و ایفای نقش مهارت های جدید را دارید.
مربیگری تلفنی
برخلاف بسیاری از درمانهای دیگر، با DBT، درمانگر شما از طریق تلفن برای پشتیبانی در لحظه در دسترس است. بنابراین، اگر شرایط سختی را پشت سر می گذارید و در استفاده از تکنیک های مقابله سالم مشکل دارید، می توانید با درمانگر خود تماس بگیرید.
تیم مشاوره
از آنجایی که حمایت از افرادی با رفتارهای تهدید کننده زندگی می تواند چالش برانگیز باشد، درمانگران DBT با تیم های مشاوره کار می کنند. یک تیم مشاوره گروهی از متخصصان DBT هستند که به طور منظم گرد هم می آیند تا به یکدیگر کمک کنند تا عوامل استرس زای بالقوه را هدایت کنند، با انگیزه بمانند و درمان خوبی ارائه دهند.
آیا DBT (رفتار درمانی دیالکتیکی) برای من مناسب است؟
هنگامی که متوجه می شوید که آیا DBT برای شما مناسب است یا خیر، در نظر گرفتن این سوالات (و پاسخ آنها) می تواند کمک کند.
DBT به چه شرایطی کمک می کند؟
تحقیقات نشان داده است که فراتر از BPD، رفتار درمانی دیالکتیکی به کاهش رفتار خودکشی در بزرگسالان کمک می کند. مطالعات نشان میدهند که DBT همچنین رفتار آسیبرسان به خود و تلاشهای خودکشی را در نوجوانان کاهش میدهد.
کارشناسان DBT را برای سایر شرایط سلامت روان تطبیق داده اند.
طبق تحقیقات، DBT (رفتار درمانی دیالکتیکی) ممکن است یک درمان امیدوارکننده برای موارد زیر باشد:
- اختلالات خوردن، مانند اختلال پرخوری
- اختلال مصرف مواد در بزرگسالان و نوجوانان
- مصرف همزمان مواد
- افسردگی
- اختلال دوقطبی
چه کسانی می توانند از رفتار درمانی دیالکتیکی DBT سود ببرند؟
علاوه بر درمان شرایط بهداشت روانی فوق، DBT ممکن است مفید باشد اگر:
- شما برای مقابله با احساسات خود مشکل دارید
- احساسات شما شدید یا انفجاری هستند
- شما مرتباً فراز و نشیب های خُلقی را تجربه می کنید
- روابط شما شبیه یک ترن هوایی است
- احساس پوچی یا ناامیدی می کنید
- شما روش های درمانی دیگری را امتحان کرده اید که جواب نداده اند
- احساس می کنید زندگی شما خارج از کنترل است یا کامل نیست
- شما برای مقابله با استرس یا احساسات طاقت فرسا که می تواند خطرات سلامتی ایجاد کند، مانند مواد یا رابطه جنسی محافظت نشده از رسانه ها استفاده می کنید.
مراحل بعدی “رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT)، تکنیک ها و اهداف مشترک”
DBT (رفتار درمانی دیالکتیکی) یک درمان مبتنی بر شواهد برای بسیاری از شرایط سلامت روان است.
در DBT، شما یاد می گیرید که احساسات شدید را مدیریت کنید، با پریشانی کنار بیایید و روابط سالم ایجاد کنید.
پرسیدن اطراف نیز می تواند کمک کننده باشد. بررسی با پزشک مراقبت های اولیه، سایر درمانگران، یا کالج، دانشگاه یا مرکز پزشکی محلی شما می تواند گزینه های مفیدی باشد.
هنگامی که به دنبال یک درمانگر هستید، می توانید با پرسیدن سوالاتی مانند:
- آیا شما یک درمانگر DBT معتبر هستید؟
- آموزش و تجربه DBT شما چیست؟
- آیا عضو یک تیم مشاوره هستید؟
- چند نفر را با DBT درمان کرده اید؟
منابع:
- Beckstead DJ, et al. (2015). Dialectical behavior therapy with American Indian/Alaska Native adolescents diagnosed with substance use disorders: Combining an evidence based treatment with cultural, traditional, and spiritual beliefs
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306460315002749 - Ben-Porath D, et al. (2020). Dialectical behavior therapy: An update and review of the existing treatment models adapted for adults with eating disorders
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32129724 - Cavicchioli M, et al. (2019). The therapeutic role of emotion regulation and coping strategies during a stand-alone DBT Skills training program for alcohol use disorder and concurrent substance use disorders
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0306460319304368 - DeCou CR, et al. (2019). Dialectical behavior therapy is effective for treatment of suicidal behavior: A meta-analysis
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005789418300492 - DiRocco A, et al. (2020). Enhancing dialectical behavior therapy for the treatment of bipolar disorder
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32144641/ - Elices M, et al. (2017). Combining emotion regulation and mindfulness skills for preventing depression relapse: A randomized-controlled study
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5497384/ - Hofmann SG, et al. (2012). The efficacy of cognitive behavioral therapy: A review of meta-analyses
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3584580/ - Lee NK, et al. (2015). A systematic review of interventions for co-occurring substance use and borderline personality disorders
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25919396/ - May JM, et al. (2016). Dialectical behavior therapy as treatment for borderline personality disorder
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6007584/ - McCauley E, et al. (2018). Efficacy of dialectical behavior therapy for adolescents at high risk for suicide
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6584278/ - Mehlum L, et al. (2019). Long term effectiveness of dialectical behavior therapy versus enhanced usual care for adolescents with self-harming and suicidal behavior
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31127612/