منتورینگ Mentoring چیست؟

تاب آوری در منتورینگ و آموزش

منتورینگ Mentoring چیست؟   این بررسی پژوهشی از تحقیقات مربوط به مربیگری در محیط‌های اولیه کودکی، مدارس ابتدایی و دبیرستان‌ها استفاده می‌کند تا راهبردهایی را ترسیم کند که تحقیقات نشان داده اند احتمالاً تأثیر مثبتی بر مربیان، افرادی که آنها راهنمایی می‌کنند و محیط‌هایی که در آن کار می‌کنند دارند.

منتورینگ Mentoring چیست؟

هدف اصلی مربیگری در آموزش، حمایت از اعضای حرفه معلمی است تا به طور انتقادی در مورد دانش، مهارت ها و تمایلات خود تأمل کنند تا توانایی آنها در انجام مؤثر کارشان و کسب رضایت از آن افزایش یابد.

نقش یک مربی پیچیده است زیرا هم شامل ارائه پشتیبانی و راهنمایی و هم سطح نظارت و ارزیابی می شود. محققان همچنین استدلال می‌کنند که مربیگری در آموزش باید «چشم‌انداز تدریس خوب» را در خود جای دهد، جایی که محیط، محل تحقیق تلقی می گردد و معلمان یادگیرنده‌هایی هستند که بر توسعه تمرین مؤثر بر تدریس متمرکز هستند.

در حالی که بحث های مربیگری اغلب بر معلمان تازه واجد شرایط متمرکز است، مربیگری باید در طول حرفه معلمی در دسترس باشد. همانطور که یک معلم در حرفه خود پیشرفت می کند، مربیگری آموزشی، مربیگری همتا یا گروهی ممکن است مناسب تر از مُدل سنتی معلم/رهبر با تجربه تر باشد که معلم/رهبر با تجربه کمتر را راهنمایی می کند.

برخی از تحقیقات برای طبقه بندی مربیگری با راهنمایی وجود دارد. کوچینگ شامل رابطه بین دو نفر است که برای تعیین اهداف حرفه ای با هم کار می کنند و برای دستیابی به آن اهداف درگیر یادگیری مداوم هستند.

این اصطلاح یک رابطه یادگیری را توصیف می کند که در آن شرکت کنندگان برای یادگیری جدید آماده و پذیرا هستند و به عنوان متخصصانی که به همان اندازه متعهد به تسهیل یادگیری رهبری یکدیگر هستند (اعم از شناختی و عاطفی) متعهد می باشند. این تعریف مطمئناً از نوشته های اخیر در مورد مربیگری به عنوان یک رابطه مذاکره دو طرفه پشتیبانی می کند. منتورینگ Mentoring چیست؟ 

منتورینگ Mentoring چیست؟
منتورینگ Mentoring چیست؟

وضعیت شواهد

تحقیقات در مورد مربیگری در محیط های آموزشی هنوز در مراحل توسعه است. تحقیقات بین‌المللی فقدان شواهد تجربی در زمینه مربیگری، پیچیدگی در تعریف مربیگری در زمینه‌های آموزشی، و غلبه پروژه‌های تحقیقاتی در مقیاس کوچک و خودگزارش‌دهی را نشان می‌دهد که در آن تمرکز بر مربی است.

علاوه بر این، در حالی که راهنمایی می‌تواند (و مسلماً باید بتواند) در طول یک حرفه اتفاق بیفتد، بیشتر شواهد موجود بر راهنمایی معلمان اولیه شغلی، به‌ویژه معلمان دانشجو و معلمان دارای گواهی موقت متمرکز هستند.

تحقیقات اخیر نیوزلند نیز عمدتاً بر القا و راهنمایی معلمان تازه وارد در این حرفه متمرکز شده است، اگرچه، باز هم، یک پایگاه تحقیقاتی قوی برای استفاده وجود ندارد و تقریباً همه آنها به مطالعات در مقیاس کوچک اشاره دارند.

علیرغم محدودیت های پایه تحقیق، چند پیام کلیدی ثابت به نظر می رسند. تعدادی از بررسی های پژوهشی تلاش کرده‌اند تا ماهیت راهنمایی، مزایا و معایب و پیچیدگی‌های آن را به تصویر بکشند و برای ارزش‌گذاری بیشتر راهنمایی از طریق تأمین مالی و منابع استدلال کنند.

با این حال، این بررسی‌ها بر کاربردهای عملی راهنمایی مؤثر متمرکز نیستند. این ممکن است به این دلیل باشد که، همانطور که برخی از محققان استدلال می کنند، مربیگری هنوز در “مرحله تئوری سازی” خود است. برای توسعه چارچوب های مفهومی بهترین عملکرد که شامل عمل و تئوری است، باید ترکیبی از زمینه های مربیگری انجام شود.

چرا منتورینگ مهم است؟

تحقیقات انجام شده سرتاسر جهان نشان داده است که راهنمایی می تواند تأثیرات مثبتی بر آموزش و در نتیجه بر یادگیری کودکان داشته باشد.

برنامه ریزی ECE از حمایت از منتورینگ به عنوان بخشی از فرهنگ حرفه‌ای گسترده‌تر و یادگیری حرفه‌ای مداوم و جامع بهره می‌برند و باید به دنبال مشارکت دادن همه اعضا و کارکنان در طیف وسیعی از روابط مربیگری باشند که مزایایی را برای سرپرست، مربی و همه اعضای محیط ECE به همراه دارد.

به عنوان مثال، روابط مربیگری با سطوح بالاتری از رضایت حرفه ای و نرخ تردد پایین همراه است. منتورینگ همچنین منجر به بهبود قابلیت‌های مدیریت زمان و حجم کاری برای سرپرستان و مربیان می‌شود. منتورینگ Mentoring چیست؟ 

مطالعات گزارش داده‌اند که مربیان علاوه بر یادگیری دیدگاه‌های جدید، اعتماد به تدریس خود و تقویت مجدد هویت آموزشی و حرفه‌ای خود را به دست آورده‌اند. همچنین نشان داده شده است که مربی بودن منجر به پیشرفت شغلی می شود.

برخی از اثرات مثبت دیگر برای مربیان که در تحقیقات ثابت شده اند

  • مهارت های حل مسئله بهتر
  • افزایش مهارت های شبکه
  • سطوح بالاتر اعتماد به نفس
  • مزایای مهم اجتماعی شدن
  • آگاهی سازمانی بیشتر

منتی‌ها، به‌ویژه آن‌هایی که تازه تدریس می‌کنند، طیف وسیعی از مزایای حمایت عاطفی و روانی مربی خود را به دست می‌آورند که باعث کاهش احساس انزوا، افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس و بهبود روحیه آنها می‌شود.

سایر مزایای منتی که توسط تحقیقات گزارش شده اند

  • رشد حرفه ای
  • بهبود توانایی های خود اندیشی و حل مسئله
  • توانایی قرار دادن تجربیات دشوار در چشم انداز
  • بهبود مهارت های مدیریت رفتار
  • کمک به انطباق با هنجارها و انتظارات تدریس و زمینه خاص آنها

نحوه ایجاد و حمایت از روابط مؤثر راهنمایی

برنامه های فرهنگ  ECE پایه یادگیری منتی شدن و رابطه مربی/منتی است.

منتی ها، به ویژه آنهایی که تازه وارد آموزش یا محیط می شوند، از طُرق مختلف تحت تأثیر فرهنگ سازمان قرار می گیرند، به ویژه از نظر اعتماد به نفس و توانایی آنها در پرسیدن سؤال و مشاوره.

برنامه های ECE نقش مهمی در ارائه مُدل‌های حرفه‌ای قوی از آموزش مؤثر و رفتار حرفه‌ای برای معلمان مبتدی بازی می‌کند.

آنها می توانند این کار را با مشارکت دادنِ معلمان مبتدی و اولیه در مکالمات حرفه ای متمرکز بر پرسش و تفکر انتقادی و به اشتراک گذاشتن ادبیات پژوهشی مرتبط و خواندن های حرفه ای انجام دهند. این موضوع می تواند به طور قابل توجهی استرس را در معلمان تازه کار کاهش دهد.

انتخاب معلمان راهنما باید با هدف صریح تسهیل توسعه مهارت برای مربی انجام شود. مشارکت باید سنجیده و متمرکز بر ادغام عناصر نظری مفهومی با تمرین تدریس باشد تا مربی بتواند آموزش و رهبری خود و دیگران را مشاهده، اعمال و تأمل کند.

تحقیقات، تعدادی از چالش‌ها را هم برای مربیان و هم برای منتی‌ها شناسایی کرده‌اند، و باید در هنگام ایجاد و ارائه پشتیبانی مداوم از روابط مربیگری برای بهبود این چالش‌ها دقت شود. چالش‌های مربیان شامل اضافه بار کاری، اضطراب در مورد مشاهده شدن یا انجام ندادن نقش خود به اندازه کافی، احساس انزوا، و عنصر تعارض نقش به این معنا است که راهنمایی شامل حمایت و ارزیابی یک مربی می‌شود.

مسائل مربوط به منتی ها زمانی به وجود می آیند که مربیان حمایت عاطفی لازم را ارائه نمی کنند، یا به اندازه کافی مربی را به چالش نمی کشند. یک مسئله اصلی که شناسایی شده است مربوط به حمایت آموزشی و یادگیری است: برای مثال، مربیان ممکن است بر مشکلات فنی و عملی تمرکز کنند و مربی را به سمت اقدامات ایمن و ثابت هدایت کنند تا اینکه از درک آموزشی و تمرین تأملی حمایت کنند.

The value of mentoring for teacher learning
The value of mentoring for teacher learning

به منظور ایجاد و حفظ روابط آموزشی مؤثر

  • رهبران باید به دقت مربیان را شناسایی و انتخاب کنند: مهم است که مربیان بخواهند کار را انجام دهند، مایل باشند کار خود را عمومی کنند و دانش، مهارت ها و تمایلات مناسبی داشته باشند (مثلاً آنها قابل دس
  • ترس، غیرقابل قضاوت و قابل اعتماد باشند. )
  • مربیان به آموزش و پرورش خاص و به موقع نیاز دارند، زیرا همه معلمان مؤثر مربیان مؤثری نیستند: این شامل ارائه PLD برای کمک به آنها جهت توسعه هویت و ایجاد دانش و مهارت های خود به عنوان یک مربی است.
  • مشارکت‌های منتورینگ باید توسط رهبری و محیط گسترده‌تر ECE پشتیبانی شوند، زیرا بسیاری از معلمان در نقش‌های رهبری فاقد زمان و منابع لازم برای راهنمایی مؤثر دیگران هستند و پشتیبانی رهبری برای زمان‌بندی، منابع، زمان انتشار و PLD جهت موفقیت ضروری است.
  • رهبران باید اطمینان حاصل کنند که معلمان و مربیان به دقت از نظر روابط بین فردی  با هم کنار می آیند و روابط حرفه ای آنها به ویژه در رابطه با داشتن فلسفه های آموزشی مشابه حمایتگرانه است. اگرچه دیگران پیشنهاد می کنند که یادگیری از روابط متنوع مربی/منتی می آید)
  • منتی ها باید برای رابطه مربی ارزش قائل شوند و در آن سهیم باشند
  • نقش‌ها و مسئولیت‌ها باید به دقت مورد مذاکره و توافق قرار گیرند، و معلمان، مربیان، رهبران ارشد و سازمان گسترده‌تر همگی باید در ایجاد روابط مؤثر راهنمایی مشارکت کنند.

از آنجایی که نقش ها و روابط منتی و مربی در طول زمان تغییر می کند و توسعه می یابد، شراکت ها و فرصت های PLD باید متناسب با آن تنظیم شوند. منتورینگ Mentoring چیست؟ 

منابع استفاده شده در این مطلب

Langdon, F. (2011). Shifting perception and practice: New Zealand beginning teacher induction and mentoring as a pathway to expertise. Professional Development in Education, 37(۲), ۲۴۱-۲۵۸

Whatman, J. (2016). Supporting a system-wide shift from advice and guidance to educative mentoring. Wellington: Education Council

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا