۱۰مؤلفه اقتدار پلیس
دستیابی پلیس به سیمای یک نیروی مقتدر و کارآمد، نیازمند تحقق مولفههایی است که اجراییسازی آن باید ازسوی نهادهای مسئول مورد توجه قرار گیرد. نکته مهم اینجاست که پلیس باید بهعنوان یک نیروی مقتدر و کارآمد در سطح جامعه ظاهر شود که شهروندان بتوانند در سایه آن به امنیت و آرامش حداکثری دست یابند.
در این میان اما تحقق «پلیس مقتدر» مولفههایی دارد که در ادامه به آنها اشاره میشود.
۱-داشتن مهارتهای ارتباطی: باید درنظر داشت که اقتدار پلیس تنها در خشونت نیست و با حداکثرسازی مهارتهای ارتباطی میتوان سیمای جذابتری از پلیس به نمایش گذاشت.
۲-توسعه رویکردهای اجتماعی: توسعه رویکردهای اجتماعی باید بهصورت واقعی مدنظر پلیس قرار گیرد. هماکنون شاهدیم که پلیس واحدهای مددکاری دارد، اما نقشآفرینی آنها بهصورت حداقلی است. این جایگاه بایدارتقا یابد.
۳-همگرایی با دستگاههای اجرایی: پلیس مقتدر صرفا بسته به این نیست که تعداد کلانتریها افزایش یابد، بلکه پلیس باید بتواند بهخوبی با دستگاههای مختلف همگرایی داشته باشد.
۴-ارزیابی سرمایههای اجتماعی: پلیس باید بهصورت مستمر سرمایههای اجتماعی خود را مورد ارزیابی قرار دهد تا برآورد دقیقتری از میزان تأثیرگذاری اقدامها و فعالیتهای خود داشته باشد.
۵-تعامل سازنده: برقراری تعامل سازنده با ساختارهای مختلف کشور، یکی از مولفههای اقتدار پلیس بهحساب میآید و پیشبرنده اهداف ترسیم شدهاست.
۶-ارزیابی مستمر: پلیس برای اینکه سیمای اقتدار خود را تقویت کند، باید برنامهها و اقدامهای خود را مورد ارزیابی قرار دهد؛ موضوعی که انعکاس مثبتی در کارکردهای اجتماعی خواهد داشت.
۷-بازنگری در اسناد بالادستی: اسناد بالادستی باید در راستای توسعه برنامههای اجتماعی پلیس و افزایش اقتدار آن، مورد بازنگری قرار گیرد.
۸-پلیس مردممحور: گسترش نقشآفرینی پلیس بهعنوان یک نیروی مردممحور و محلهمحور تأثیر بسزایی بر تقویت سیمای اقتدار
این نیرو دارد.
۹-افزایش اختیارات: همگان بر این اعتقادند که پلیس در قامت «ضابط قضایی» ایفای نقش میکند. بازنگری قوانین باید بهگونهای باشد که پلیس با بهرهگیری از اختیارات بیشتر، گامهای مؤثرتری در اجرای وظایف خود بردارد.
۱۰-نظام دیدبانی اجتماعی: رصد دقیق تحولات اجتماعی و انعکاس آن در ساختار سیاستگذاری کشور، از مهمترین مولفههای اقتدار پلیس بهحساب میآید.