تحلیل فضایی پژوهش تاب آوری در بلایا
مطالعه کتاب سنجی پیرامون تاب آوری در بلایا در رسانه تاب آوری ایران می خوانید
فهرست عناوین
- ۱ تحلیل فضایی پژوهش تابآوری در بلایا
- ۲ استراتژیهای تابآوری (هزینه تابآوری)
- ۳ مقدمه
- ۴ SCR یک مفهوم ذاتا پیچیده
- ۵ معیار تابآوری یکپارچه
- ۶ بررسی ادبیات
- ۷ چارچوب کلی
- ۸ مرحله ۱: تجزیه و تحلیل داده های ورودی
- ۹ مطالعه موردی
- ۱۰ بحث
- ۱۱ مفاهیم
- ۱۲ نتیجه گیری
- ۱۳ با مشارکت نویسندگان
- ۱۴ Spatial analysis of disaster resilience research
- ۱۵ منابع
تحلیل فضایی پژوهش تابآوری در بلایا
مطالعه کتاب سنجی پیرامون تاب آوری در بلایا در رسانه تاب آوری ایران می خوانید
Spatial analysis of disaster resilience research
تحلیل فضایی پژوهش تابآوری در بلایا: علیرغم تحقیقات رو به رشد در مورد استراتژی های تاب آوری زنجیره تامین (SCR)، ارزیابی عملکرد جامع برای اجرای چندین استراتژی به طور همزمان، با در نظر گرفتن اثرات هم افزایی مثبت و منفی، هنوز وجود ندارد.
با توجه به ماهیت پیچیده تاب آوری، برای هر ارزیابی از این قبیل مهم است که دیدگاهی چند بعدی از رفتار تاب آوری را در خود جای دهد. برای کمک به پرداختن به این شکاف در ادبیات، ما یک تحلیل پوششی دادههای با کارایی فوقالعاده مبتنی بر شلی را برای ارزیابی عملکرد استراتژیهای SCR در زمانی که ممکن است به طور همزمان مورد استفاده قرار گیرند، پیشنهاد میکنیم.
استراتژیهای تابآوری (هزینه تابآوری)
رویکرد جدید عملکرد تابآوری را با در نظر گرفتنِ هزینه اجرای مجموعهای از استراتژیهای تابآوری (هزینه تابآوری) به عنوان ورودی فرآیند ارزیابی، و با در نظر گرفتن (۱) هزینه ناشی از اختلال، (۲) تأثیر بر خدمات مشخص میکند. سطح، و (۳) زمان بازیابی مرتبط به عنوان خروجی. در مجموع، این معیارها امکان ارزیابی عملکرد ترکیبی هر مجموعه نامزد از استراتژیهای تابآوری را تحت تأثیرات هم افزایی آنها فراهم میکند.
این رویکرد جدید و جامع برای ارزیابی تابآوری به دقت در چارچوبی گنجانده شده است که زیرمجموعههای مختلف استراتژیهای مربوطه را برای هر زنجیره تامین، با توجه به اثربخشی نسبی آنها در انواع سناریوهای مختلف اختلال رتبهبندی میکند.
چارچوب تصمیم پیشنهادی می تواند به تصمیم گیرندگان کمک کند تا بهترین مجموعه راهبردهای تاب آوری موجود را شناسایی کنند. تحلیل فضایی پژوهش تاب آوری در بلایا
یک مطالعه موردی در دنیای واقعی برای نشان دادن پتانسیل قابل توجه چارچوب استفاده میشود، و تعدادی از بینشهای مدیریتی مهم برای کمک به تصمیمگیرندگان ارائه میشود تا به طور مؤثرتری به تجزیه و تحلیل و اجرای زیرمجموعههای بهینه استراتژیهای SCR خود، به ویژه در حضور شبکه کمک کنند.
محدودیت های کیفیت یا بودجه مفاهیم نظری شامل پیشرفت درک تعاملات چند استراتژی در SCR است، در حالی که مفاهیم عملی بر هدایت مدیران SC در انتخاب و اجرای موثرترین استراتژیهای تاب آوری تحت شرایط مختلف متمرکز است.
مقدمه
با افزایش رویدادهای مخرب در چند دهه گذشته، افزایش تاب آوری زنجیره تامین (SCR) بسیار مهم شده است. شرکت ها در استراتژی های مختلف برای کاهش اثرات مالی این اختلالات سرمایه گذاری می کنند (Sodhi et al., 2021). اگرچه چندین چنین استراتژیها در دسترس هستند، هزینه اجرای آنها میتواند با اصل زنجیره تامین (SC) کارایی هزینه در تضاد باشد (Kraude et al., 2022).
ادبیات موجود در مورد SCR تا حد زیادی بر پیاده سازی و ارزیابی استراتژی های تاب آوری فردی متمرکز است. با این حال، تحقیقات نشان داده است که اتخاذ یک استراتژی SCR واحد ممکن است برای پرداختن به ماهیت پیچیده و وابسته به هم اختلالات زنجیره تامین کافی نباشد (چادری و کوادوس، ۲۰۱۷).
مطالعات نشان دادهاند که در حالی که استراتژیهای فردی میتوانند در سناریوهای خاصی مؤثر باشند، اغلب نمیتوانند اثرات هم افزایی را که هنگام استفاده همزمان از چندین استراتژی ایجاد میشود، به دست آورند (علیخانی و همکاران، ۲۰۲۳b). این امر نیاز به یک رویکرد جامع به SCR را نشان می دهد که این تعاملات را در نظر می گیرد و چارچوب تاب آوری قوی و مؤثرتری را تضمین می کند (دو و همکاران، ۲۰۲۴، موسوی و همکاران، ۲۰۲۲).
SCR یک مفهوم ذاتا پیچیده
SCR یک مفهوم ذاتا پیچیده، چند وجهی و پویا است (ادوبور و مک مولن، ۲۰۱۸). از آنجا که تاب آوری را می توان به روش های مختلفی نشان داد، استفاده از بیش از یک معیار واحد برای توصیف آن ارزش دارد.
به طور خاص، با توجه به یک اختلال خاص، هزینه مالی آن اختلال برای SC و تأثیر متناظر بر سطوح خدمات آن، و همچنین مدت زمانی که برای بازیابی عملیات «عادی» طول میکشد، همگی اطلاعات مهمی در مورد چگونگی ارائه میدهند.
SCR تاب آور به اختلال بود. هزینه سرمایه گذاری اجرای یک استراتژی که می تواند این نتایج تاب آوری را بهبود بخشد نیز از نظر متعادل کردن کارایی و اثربخشی یک ملاحظات مهم است. در مجموع، این معیارها میتوانند دیدی جامع نه تنها از عملکرد استراتژیهای تابآوری فردی، بلکه از عملکرد ترکیبی مجموعههایی از چنین استراتژیهایی ارائه دهند.
با در نظر گرفتن این موضوع، این مقاله به دنبال کمک به ادبیات به چندین روش قابل توجه است. اول از همه، یک معیار تاب آوری یکپارچه را توسعه میدهد که شامل جنبههای متعدد هزینه تاب آوری، هزینه اختلال، سطح خدمات و زمان بازیابی است تا درک بهتری از تاب آوری زنجیره تامین تسهیل کند.
سپس چارچوب تصمیمگیری را معرفی میکند که ارزیابی جامعتری از چگونگی تأثیر هم افزایی استراتژیهای تابآوری بر عملکرد SCR ارائه میکند. تحلیل فضایی پژوهش تاب آوری در بلایا
معیار تابآوری یکپارچه
این چارچوب معیار تابآوری یکپارچه را در مُدل تحلیل پوششی دادهها (DEA) مبتنی بر اندازهگیری اصلاحشده جدید (MSBM) اعمال میکند که هم افزایی مثبت و هم منفی را به منظور شناسایی مؤثرترین مجموعه استراتژیهای تابآوری بهکار میگیرد.
این مقاله همچنین تأثیر خاص هر استراتژی تابآوری را بر هر معیار تابآوری تجزیه و تحلیل میکند، و نشان میدهد که تمرکز منحصر به فرد روی یک مشخصه میتواند نتایج ناقص و نادرستی به همراه داشته باشد.
با برجسته کردنِ اهمیت مدیریت پیچیدگی تعاملات بین استراتژیهای تابآوری، این تحقیق بر این نکته تأکید میکند که چگونه سرمایهگذاریهای استراتژیک در این زمینه میتواند منجر به بازیابی مؤثرتر پس از اختلال شود.
بنابراین، مشارکت های مقاله بینش های ارزشمند و مفاهیم عملی را برای افزایش SCR و بهینه سازی عملکرد در مواجهه با رویدادهای مخرب ارائه می دهد.
ما بحث خود را با برجسته کردنِ ادبیات مربوطه و شناسایی شکاف های تحقیق مربوطه آغاز می کنیم. پس از توصیف دقیق مشکل و ارائه مفروضات مُدلسازی، سپس نگاهی دقیقتر به معیارهای عملکرد SCR و رویکرد ترکیب آنها در مدل DEA ارائه میکنیم. این با ارائه یک مطالعه موردی در دنیای واقعی که برای نشان دادن رویکرد و تجزیه و تحلیل عمیق نتایج استفاده شده است، دنبال میشود.
در نهایت، مفاهیم عملی و نظری کار و محدودیتهای فعلی و تحقیقات آینده را مورد بحث قرار میدهیم.
بررسی ادبیات
برای قرار دادن مطالعه خود در بدنه ادبیات، مرور خود را در سه بخش فرعی طبقهبندی میکنیم: تابآوری، ارزیابی عملکرد SCR، و کاربرد مُدلهای DEA در مدیریت ریسک SC. تحلیل فضایی پژوهش تاب آوری در بلایا
چارچوب کلی
چارچوب پیشنهادی برای ارزیابی تاب آوری SCN شامل مراحل ساختاری متعددی است که از ارزیابی کامل تاب آوری SCN در برابر اختلالات احتمالی اطمینان میدهد.
مرحله ۱: تجزیه و تحلیل داده های ورودی
در مرحله اول، مجموعهای از سناریوهای اختلال بالقوه بررسی میشود، که اجازه میدهد عملکرد SC در برابر چهار معیار تابآوری پیشنهادی اندازهگیری شود.
برای شناسایی محتمل ترین سناریوهای اختلال می توان از روش نمونه گیری بیشترین احتمال (MLS) استفاده کرد.
مطالعه موردی
ما اکنون چارچوب کلی ارائه شده در بالا، از جمله مُدل توسعه یافته MSBM DEA را برای مطالعه موردی یک SCN خرده فروشی واقعی اعمال می کنیم.
دادههای مطالعه موردی ناشناس شدهاند تا به ما امکان استفاده از تعداد واقعی گرهها، تعداد و ظرفیت مسیرها، مکان شرکتها و هزینه حملونقل را بدهد.
بخش خرده فروشی SC از فروشگاه های بزرگی تشکیل شده است که ده نوع محصول را زیر یک سقف ارائه می دهند، از پوشاک گرفته تا لوازم آرایش.
بحث
یافتههای مطالعه موردی ما، سازگاری و تعمیمپذیری چارچوب پیشنهادی برای ارزیابی استراتژیهای SCR همزمان را نشان میدهد. با انجام تحلیلهای حساسیت گسترده در سناریوهای مختلف اختلال، ما استحکام و تطبیق پذیری چارچوب را نشان دادهایم.
این تحلیلها نه تنها اثربخشی چارچوب را در زمینه صنعت خاص تأیید میکنند، بلکه از کاربرد آن در SCهای مختلف نیز پشتیبانی میکنند.
مفاهیم
این مقاله یک مطالعه موردی عمیق را برای بررسی تابآوری از هر دو دیدگاه استراتژیهای چندگانه همزمان و معیارهای عملکرد انجام داد. نتایج تحقیق کمک های نظری و همچنین مفاهیم عملی را برای این زمینه ارائه می دهد.
نتیجه گیری
این مطالعه یک رویکرد ارزیابی عملکرد SCR جامع را با در نظر گرفتن چهار معیار تاب آوری، یعنی: هزینه تاب آوری، هزینه اختلال، زمانِ بازیابی و سطح خدمات پیشنهاد میکند.
ما چارچوب ارزیابی خود را بر اساس این چهار جنبه از تاب آوری قرار می دهیم زیرا اثربخشی و مناسب بودن یک استراتژی تاب آوری معین، با توجه به یک اختلال خاص، ممکن است با توجه به هر یک از این معیارها متفاوت باشد. برای ارائه یک ارزیابی دقیق عملکرد SCR، چارچوب ما به بررسی آن میپردازد. تحلیل فضایی پژوهش تابآوری در بلایا
با مشارکت نویسندگان
- رضا علیخانی: نگارش – بررسی و ویرایش، نگارش – پیشنویس اصلی، نظارت، مدیریت پروژه، روششناسی، بررسی، تحلیل رسمی، گردآوری دادهها، مفهومسازی.
- امیرحسین رنجبر: نگارش – بررسی و ویرایش، نگارش – پیشنویس اصلی، اعتبارسنجی، بررسی، تحلیل رسمی، گردآوری دادهها، مفهومسازی.
- س. علی ترابی: نگارش – بررسی و ویرایش، نگارش – پیش نویس اصلی، اعتبارسنجی. کریستوفر دبلیو زوبل: نوشتن – بررسی و ویرایش، نوشتن – پیشنویس اصلی، تحلیل فضایی پژوهش تابآوری در بلایا
Spatial analysis of disaster resilience research
We analyzed the global disaster resilience research literature to advance understanding of its geographical context. A key objective was to map the variation in disaster research resilience activity to identify hotspots and areas of less activity. The motivation is to reveal regional imbalances in resilience research and collaboration to contribute to the global narrative regarding marginalized regions. The methodology involves an in-depth examination of Web of Science (WoS) bibliographic data from 2010 to 2020, using keywords to develop a comprehensive perspective of disaster resilience research
Additionally, the study incorporates empirical data from the Emergency Events Data (EM-DAT) maintained by the Centre for Research on the Epidemiology of Hazards at the Université Catholique de Louvain (CRED/UCLouvain) to provide context on the impact of disasters. A key innovation of this study is the Disaster Resilience Research Score (DRRS), a quantifiable metric to evaluate the state of disaster resilience research globally by country
The DRRS considers publications, citations, and institutional involvement to provide a well-rounded view of each country’s contributions to the field. The results highlight the leading role in disaster resilience research of countries including the United States, Australia, the United Kingdom, Germany, and Italy. However, there is a notable lack of research activity in countries such as Ecuador, Algeria, Kenya, Cambodia, and Myanmar, which also exhibit relatively high vulnerability to environmental hazards
Our findings indicate that countries identified as resilience hotspots predominantly collaborate within their country. This study highlights opportunities for strengthening collaborations between resilience research hotspots and locations less represented in the resilience research literature. It underscores the importance of identifying hot and cold spots to direct future research and foster a more equitable and sustainable response to climate change and hazards
منابع
- et alCollaborative distribution network design with surging demand and facility disruptions
Int. J. Prod. Econ
(۲۰۲۳)
- et alTowards increasing synergistic effects of resilience strategies in supply chain network design
Omega
(۲۰۲۳)
- et alStrategic supplier selection under sustainability and risk criteria
Int. J. Prod. Econ
(۲۰۱۹)
- et alRetail supply chain network design with concurrent resilience capabilities
Int. J. Prod. Econ
(۲۰۲۱)
- et alOn metrics for supply chain resilience
European J. Oper. Res
(۲۰۲۰)
- Responsible sourcing and supply chain traceability
Int. J. Prod. Econ
(۲۰۲۲)
- et alSupply chain resilience: Conceptualization and scale development using dynamic capability theory
Int. J. Prod. Econ
(۲۰۱۷)
- et alMitigating closed-loop supply chain risk through assessment of production cost, disruption cost, and reliability
Int. J. Prod. Econ
(۲۰۲۴)
- et alRobust global supply chain network design under disruption and uncertainty considering resilience strategies: A parallel memetic algorithm for a real-life case study
Transp. Res. E
(۲۰۱۶)
-
et al
A Bayesian network model for resilience-based supplier selection
Int. J. Prod. Econ
(۲۰۱۶)