تاب آوری در برابر اضطراب و فوبیای دندانی

اضطراب و فوبیای دندانی چیست؟

تاب آوری در برابر اضطراب و فوبیای دندانی

تاب آوری در برابر اضطراب و فوبیای دندانی:  اضطراب دندانپزشکی می تواند منجر به از دست دادن قرار ملاقات دندانپزشکی یا عدم مراجعه به دندانپزشک شود. این موضوع ممکن است منجر به کاهش سلامت دهان و دندان شود.

اگر اضطراب دندانپزشکی دارید، ممکن است قبل از مراجعه به دندانپزشکی احساس ناآرامی در معده، مشکل در خواب یا سایر علائم اضطراب داشته باشید.

فوبیای دندانی یا دنتوفوبیا، ترس شدید از دندانپزشک یا قرار ملاقات است. اغلب باعث می شود که فرد هرگز به دندانپزشک مراجعه نکند.

اضطراب دندان چیست؟

بر اساس یک مطالعه بزرگ در سال ۲۰۲۲، اضطراب دندان به عنوان ترس از جستجوی مراقبت های دندانی توصیف می شود. همچنین پیشنهاد می‌شود که یکی از شایع‌ترین شرایطی باشد که جمعیت جهانی را تحت تأثیر قرار می‌دهد.

این مطالعه نشان می‌دهد که اضطراب دندان‌پزشکی بیشتر در گروه‌های اجتماعی- اقتصادی پایین‌تر رخ می‌دهد، اما در افرادی با سطح تحصیلات بالاتر نیز بسیار بارز است. این مطالعه در منطقه ای از پاکستان انجام شده است، به این معنی که نتایج آن ممکن است به سایر مناطق جهان تعمیم پیدا نکند.

تاب آوری در برابر اضطراب و فوبیای دندانی
تاب آوری در برابر اضطراب و فوبیای دندانی

مطالعه نظرسنجی دیگری که در سال ۲۰۱۷ انجام شد، تعاریف مشابهی از اضطراب دندانپزشکی را با مطالعه ۲۰۲۲ در بالا به اشتراک گذاشت. آنها اضطراب دندانی را به عنوان یک پاسخ فیزیکی یا عاطفی به یک تهدید درک شده تعریف کردند.

به عبارت دیگر، افراد مبتلا به اضطراب دندان ممکن است به دلیل ترس از درد ناشی از تزریق یا تراشیدن دندان دچار این عارضه شوند. آنها همچنین ممکن است از اخبار بد مانند وجود یک حفره یا شرایط دیگر بترسند.

اضطراب دندانپزشکی می تواند منجر به عدم مراجعه به دندانپزشک برای معاینه و تمیز کردن دندان ها شود.

محققان در مطالعه خود، به شیوع حدود ۱۹ درصدی در میان افراد مورد بررسی در سه محیط مختلف دندانپزشکی پی بردند. میزان شیوع مشابه یافته های مطالعه قبلی است که محققان در مورد آن گزارش کردند.

تفاوت بین اضطراب دندانی و فوبیای دندانی چیست؟

متون علمی اغلب اضطراب و فوبیای دندانپزشکی را در مطالعات مشابه قرار می دهند. اما یک بررسی سال ۲۰۱۶، یک منبع قابل اعتماد، اضطراب و فوبیا را به موجودیت‌های متمایزتری تقسیم می‌کند.

آنها اضطراب دندانپزشکی را به عنوان نگرانی از فکر مراجعه به دندانپزشک تعریف می کنند. این احساسی است که قبل از ملاقات واقعی با پزشک به وقوع می پیوندد و ممکن است پنجمین علت شایع اضطراب باشد.

ترس یا فوبیای دندانی به عنوان واکنشی به یک تهدید درک شده در مطب دندانپزشک توصیف می شود. این موضوع منجر به مبارزه، فرار یا واکنش انجماد می شود. محققان آن را به عنوان یک پاسخ شدید، مداوم و غیر واقعی به تهدید درک شده توصیف می کنند.

یک مطالعه در سال ۲۰۲۲ به تمایز بین اضطراب دندانپزشکی، ترس و فوبیا اشاره می کند:

  • اضطراب دندانی: یک واکنش رایج به یک خطر ناشناخته است که می تواند هر کسی را تحت تأثیر قرار دهد. اگر دندانپزشک قصد داشته باشد کاری را با فردی انجام دهد که قبلاً تجربه نکرده است، اغلب اتفاق می افتد.
  • ترس از دندان: واکنش به یک رویداد یا درمان شناخته شده است. فرد مبتلا به ترس می داند که دندانپزشک چه برنامه ای برای انجام دادن دارد و از آنچه قرار است پیش بیاید عصبی است.
  • فوبیای دندانی: نوعی از فوبیای خاص که با ترس مداوم، قوی و غیر واقعی از یک محرک خاص مشخص می شود و فرد را به دوری کامل از تهدید درک شده هدایت می کند. افراد مبتلا به فوبیای دندان معمولاً به هر قیمتی از دندانپزشک اجتناب می کنند.

با این حال، هم اضطراب دندانی و هم فوبیا می تواند منجر به از دست دادن قرار ملاقات دندانپزشکی یا دوری کامل از دندانپزشک شود که ممکن است بر سلامت دهان و دندان فرد تأثیر بگذارد.

چگونه اضطراب بر سلامت دهان و دندان شما تأثیر می گذارد؟

شواهد نشان می‌دهد که اضطراب و فوبیای دندان‌پزشکی می‌تواند منجر به از دست دادن قرار ملاقات یا اجتناب کامل از مطب دندانپزشکی شود. اضطراب یا ترس ناشی از تهدید ادراک شده برای آسیب یا به دلیل تجربیات گذشته یا نگرانی در مورد آنچه ممکن است اتفاق بیفتد می باشد.

اضطراب دندان زمانی رخ می دهد که فرد در پاسخ به قرار ملاقات قریب الوقوع دندانپزشک علائم اضطراب را تجربه کند.
اضطراب دندان زمانی رخ می دهد که فرد در پاسخ به قرار ملاقات قریب الوقوع دندانپزشک علائم اضطراب را تجربه کند.

برخی شواهد نشان می‌دهد که این یک چرخه معیوب از ترس دندانپزشکی ایجاد می‌شود که می‌تواند به چهار مرحله تقسیم شود:

  • ترس از دندان
  • بازدیدهای تاخیری
  • مشکلات دندانی
  • درمان مبتنی بر علائم

اما، یک مطالعه ۲۰۲۳ منبع معتبر نتایج متفاوتی پیدا کرد. در مطالعه خود روی حدود ۵۰۰ نفر، محققان خاطرنشان کردند که سطوح بالاتر اضطراب دندانی با کاهش سلامت دهان و دندان از نظر موارد زیر ارتباطی ندارد:

  • بیماری ژنژیویت
  • پر کردن دندان
  • دندان های از دست رفته
  • نمرات پوسیدگی

آنها پیشنهاد می کنند که ممکن است برای درک کامل اینکه چگونه اضطراب دندان بر سلامت دهان و دندان تأثیر می گذارد، مطالعات بیشتری لازم باشد.

علائم اضطراب دندانی

اضطراب و فوبیای دندانی اغلب در مطالعات و ادبیات پزشکی با هم گروه بندی می شوند که این موضوع می تواند جداسازی علائم اضطراب دندانی را کمی چالش برانگیزتر کند.

اگرچه همه افراد متفاوت هستند، اما فردی که دچار اضطراب دندانی است ممکن است علائمی شبیه به سایر اختلالات اضطرابی را با نزدیک شدن به قرار ملاقات با دندانپزشک تجربه کند.

برخی از علائم احتمالی اضطراب ممکن است شامل موارد زیر باشد:

  • مشکل خواب
  • ناراحتی شکمی یا حالت تهوع
  • قلب تپنده
  • احساس خطر یا عذاب قریب الوقوع
  • عرق کردن بی دلیل
  • لرزش یا لرزش
  • مشکل در تمرکز روی کارها

اگر با نزدیک شدن به قرار ملاقات دندانپزشکی، احساس ناراحتی کلی دارید، ممکن است اضطراب دندانپزشکی داشته باشید. اما اگر باعث ایجاد واکنش های شدید یا انجام اقداماتی برای اجتناب از قرار ملاقات شود، ممکن است ترس یا فوبیای دندانپزشکی داشته باشید.

علل اضطراب دندان

اضطراب دندان زمانی رخ می دهد که فرد در پاسخ به قرار ملاقات قریب الوقوع دندانپزشک علائم اضطراب را تجربه کند.

علت دقیق اضطراب دندانی ممکن است بین افراد متفاوت باشد. به طور کلی، ماهیت این نوع ترس ناشناخته است.

با نزدیک شدن به معاینه، ممکن است در مورد اتفاقات بد یا ناراحت کننده ای که ممکن است رخ دهد، مضطرب شوید، مانند:

  • داشتن حفره
  • نیاز به حفاری
  • دریافت خبرهای بد در مورد سلامت دندان شما
  • تمیز کردن ناراحت کننده یا دردناک
  • گیر شدن توسط لیسه
تاب آوری در برابر اضطراب و فوبیای دندانی
تاب آوری در برابر اضطراب و فوبیای دندانی

در برخی موارد، اضطراب دندانپزشکی فرد ممکن است از ترس یا هزینه‌های مربوط به مراقبت ناشی شود.

علل بالقوه فوبیای دندانی می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • تجربیات بد دندانپزشکی قبلی
  • سابقه خشونت جنسی یا فیزیکی
  • سهل انگاری قبلی دندانپزشک که باعث آسیب یا درد می شود
  • استرس پس از سانحه
  • سابقه خانوادگی فوبیا
  • تمایل ژنتیکی نسبت به فوبیای ارثی

چگونه اضطراب دندانی یا دنتوفوبیا را مدیریت کنیم؟

هیچ درمانی به تنهایی نمی تواند به طور موثر اضطراب دندان یا دنتوفوبیا را مدیریت کند.

معمولاً اضطراب دندانی در مقایسه با فوبیا خفیف‌تر است، بنابراین ممکن است نیازی به درمان رسمی نداشته باشید.

برخی از راه های ممکن برای مدیریت اضطراب دندان عبارتند از:

  • تکنیک های تنفس را یاد بگیرید و تمرین کنید
  • مدیتیشن یا تمرینات مدیتیشن مانند یوگا را امتحان کنید
  • یک اسباب بازی یا شیء فیجت را روی صندلی دندانپزشکی بیاورید
  • ببینید آیا می توانید قبل از قرار ملاقات با دندانپزشک صحبت کنید تا به کاهش نگرانی کمک کنید

دنتوفوبیا کمی شدیدتر است و ممکن است شامل اجتناب کامل از هر چیزی که مربوط به مراقبت از دندان باشد بشود.

برخی مطالعات نشان می دهد که درمان هایی مانند رفتار درمانی شناختی (CBT) و مواجهه درمانی ممکن است موثر باشند. در یک مُدل، فرد چندین مرحله شامل مصاحبه با دندانپزشک، CBT، داروهای آرام بخش و در نهایت انتقال به دندانپزشکی عمومی را طی می کند.

اگر مشکوک به فوبیای دندان هستید، ممکن است بخواهید با یک متخصص مراقبت های بهداشت روان یا یک پزشک مراقبت های اولیه صحبت کنید که می تواند شما را به یک متخصص ارجاع دهد. یک درمانگر سلامت روان باید بتواند به درمان فوبیا کمک کند.

نتیجه گیری

اضطراب دندان یک بیماری شایع است که تعداد زیادی از افراد را تحت تأثیر قرار می دهد. این موضوع شامل یک ترس یا نگرانی کلی در مورد ناشناخته های مربوط به رفتن به مطب دندانپزشکی است. ممکن است در جایی که قبل از رفتن به دندانپزشک احساس تنش می کنید خفیف باشد، یا می تواند شدیدتر باشد و منجر به از دست دادن یا عدم برنامه ریزی ملاقات شود.

فوبیای دندانی نوعی ترس است که از مراجعه به دندانپزشک ایجاد می شود. این ترس می تواند باعث شود که فرد در فکر رفتن به دندانپزشک واکنش های شدیدی را تجربه کند و منجر به عدم مراجعه و به طور بالقوه مراقبت های دندانی شود.

اگر آنها باعث از دست دادن قرار ملاقات شما شوند، به طور بالقوه می تواند منجر به بدتر شدن سلامت دندان گردد، اگرچه برخی از مطالعات در مورد میزان آسیب های مربوطه ممکن است اختلاف نظر داشته باشند.

اضطراب و فوبیای دندانی چیست؟
اضطراب و فوبیای دندانی چیست؟

مدیریت می تواند شامل راهبردهای خودیاری مانند تمرینات تنفسی باشد یا ممکن است به درمان رسمی نیاز داشته باشد.

اگر مشکوک هستید که ممکن است فوبیای دندانپزشکی داشته باشید، ممکن است بخواهید با یک متخصص مراقبت های بهداشتی صحبت کنید یا به دنبال خدمات بهداشت روانی برای کمک به رفع اضطراب یا ترس خود باشید.

منابع:

نمایش بیشتر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا