اهمیت ایجاد تاب آوری در دانش آموزان

اهمیت ایجاد تاب آوری در دانش آموزان

کارگروه مترجمین رسانه تاب آوری اجتماعی ایران

اهمیت ایجاد تاب آوری در دانش آموزان: تاب آوری را درک کنید: چرا مهم است که به دانش آموزان در مورد تاب آوری آموزش دهید؟ تاب‌آوری توانایی نجات از شوربختی و زندگی دشوار است. این یک مهارت ضروری برای کنار آمدن با موانع اجتناب ناپذیر زندگی و یکی از عوامل کلیدی موفقیت است.

یادگیری بازگشت به عقب و جهش به جلو!

نمونه‌هایی از چالش‌هایی که برخی از نوجوانان ممکن است در مواردی که مهارت‌های تاب‌آوری ضروری است با آن‌ها روبرو شوند: بیماری های جسمی، تغییر مدرسه، انتقال از دبستان به دبیرستان، تغییر در شکل کلی خانواده (طلاق، جدایی)، تغییر گروه دوستان و همسالان، تنش ها و درگیری ها با همسالان، درگیری با خانواده.  افراد تاب آور، در صحبت کردن و بیان طیف وسیعی از احساسات خود با دیگران راحت هستند.

چرا تاب آوری مهم است؟

دانش آموزان روزانه به مقدار زیادی رشد فیزیکی و ذهنی را تجربه می کنند. بین مدرسه، فعالیت های مشترک، کار و زندگی اجتماعی، نوجوانان با تجربیات و چالش های جدید زیادی روبرو هستند. تاب آور بودن به آن ها این توانایی را می دهد که با این مشکلات مقابله کنند، از هر گونه شکست عقب نشینی کنند و بهترین شانس را برای موفقیت داشته باشند.

تاب آوری به آنها این امکان را می دهد که در همه موقعیت ها یاد بگیرند و رشد کنند – دو مهارتی که برای بهزیستی و پیشرفت بسیار مهم هستند.

اهمیت ایجاد تاب آوری در دانش آموزان
اهمیت ایجاد تاب آوری در دانش آموزان

تاب آوری همچنین به آن‌ها کمک می‌کند تا با اعتماد به نفس بیشتر و نگرشی مثبت به موقعیت‌ها، افراد یا تجربیات جدید نزدیک شوند که این موضوع احتمال موفقیت آن‌ها را بیشتر می‌کند.

چگونه می توانیم تاب آوری را آموزش دهیم؟

همه ما ذاتاً تاب آور هستیم، اما ترس، عدم وجود امنیت روانی و داشتن تردید می‌توانند در موقعیت های پر استرس یا اضطراب بر ما غلبه کنند.

این پاسخ‌ها می‌توانند بر تواناییِ ما جهت بهره گیری از تاب آوری، درست درموقعیتی که نیازمند آن هستیم تأثیر بگذارند.

خوشبختانه، چند راهکار علمی و عملی  وجود دارد که معلمان می توانند دانش آموزان خود را تشویق کنند و موجب ایجاد و پرورش تاب آوری در آنها بشوند:

اهمیت ایجاد تاب آوری در دانش آموزان
اهمیت ایجاد تاب آوری در دانش آموزان

۱. محیط های آموزشی ایمن و حمایت کننده ایجاد کنید

بر ایجاد محیطی تمرکز کنید که در آن همه دانش آموزان احساس امنیت و حمایت کنند. آنها را تشویق کنید تا موارد جدیدی را امتحان کنند و بر فرصت های رشد و یادگیری که بهرصورت دچار شکست یا مرتکب اشتباه می شوند، تأکید کنید.

وقتی دانش‌آموزان احساس می‌کنند که نتیجه یا نتایج اخذ شده بر آنها تأثیر منفی نمی‌گذارد، احتمالاً موارد جدید و چالش‌برانگیزتری را در کلاس درس امتحان می‌کنند.

توانایی آموختن از اشتباهات و چالش ها در جایی که احساس حمایت و تشویق می کنند، باعث ایجاد اعتماد به نفس، خودباوری و تاب آوری در آنها می شود.

۲. پیشرفت دانش آموزان را جشن بگیرید، نه فقط موفقیت آنها را!

وقتی صحبت از ایجاد تاب آوری می‌شود، واقعاً همه چیز مربوط به سفر است و نه فقط مقصد!

وقتی فقط پیروزی ها را جشن می گیریم، این باور را القا می کنیم که تنها چیزی که مهم است کسب موفقیت است. برای ایجاد یک نگرش مثبت و متمایل به رشد و پیشرفت، مهم است که بر مقوله پیشرفت تمرکز کنید و نه فقط بر روی کسب موفقیت!

این رویکرد می تواند از طریق ارائه بازخورد به دانش آموزان اطلاع رسانی و یا القا گردد که به جای نتیجه، بر تلاش آنها تمرکز دارید.

دانش‌آموزانِ خود را تشویق کنید تا برای خود اهدافی تعیین کنند که موجبات فراهم شدن چالش‌ها و انگیزه‌های اثربخشی برایشان باشد.

هر بار که بر مانعی در راه غلبه کردند و به رسیدن به هدفشان نزدیکتر شدند جشن بگیرید. این می‌تواند بر روی رویداد آکادمیک (مانند چالشِ خواندنِ تعداد معینی کتاب در طول ترم) یا مربوط به حوزه‌ای باشد که دانش‌آموز آن را چالش‌برانگیز می‌دانند (همچون تشویق یک دانش‌آموز خجالتی برای شرکت در یک موقعیت اجرا در مدرسه). شما می توانید با برقراریِ ارتباط منظم و مستمر با والدینِ دانش آموزان به آنها کمک کنید تا نقاط عطفِ کوچک در طول مسیر را جشن بگیرند تا بدین شکل، آنها را نیز از پیشرفت فرزندانِ خود مطلع کرده باشید، نه اینکه منتظر زمان گزارش باشند.

۳. فرصت هایی برای هدف گذاری و تأمل فراهم کنید

ایجاد تاب‌آوری شامل همه موارد حفظ یک نگرش مثبت، تمایل به رشد و نیز توانایی یادگیری از شکست‌ها می باشد.

اهمیت ایجاد تاب آوری در دانش آموزان
اهمیت ایجاد تاب آوری در دانش آموزان

بر اساس مطالعات صورت گرفته مشخص شده است که: تعیین اهداف و وقت گذاشتن برای تفکر، به حفظ تمرکز و ایجاد حرکت در مسیر رشد و تغییر کمک می کند.

تجزیه موقعیت‌ها، مسائل یا حتی ارزیابی‌ها به بخش‌های کوچک‌تر و کمتر ترسناک‌تر می‌تواند ذهنیت مثبت را برای دانش‌آموزان آسان‌تر کند، به طوری که کمتر احتمال دارد با شکست‌ها از ادامه حرکت بازبمانند.

ایجاد محیط‌هایی که دانش‌آموزان در آن بتوانند در مورد آنچه که می‌خواهند به دست آورند و یا استراتژی‌هایشان برای آن اقدامات و فعالیتها بحث کنند، این اقدام موجب ایجاد و تقویت اعتماد به نفس شان و نیز کمکی مهم به آنها در جهت ایجاد تاب آوری خواهد بود.

۴. ایجاد حس تعلق به فضای مدرسه

نتایج تحقیقات به عمل آمده نشان می‌دهد که یک راه عالی برای ایجاد تاب آوری در نوجوانان این است که به آنها کمک کنیم تا احساس کنند بخشی از چیزی بزرگتر از خودشان هستند!

وقتی نوجوانان احساس می کنند که کاری که انجام می دهند یا مشارکت می کنند در مقیاس بزرگ تری اهمیت دارد، احتمال بیشتری دارد که علیرغم هرگونه مواجه با شکست محتمل، نسبت به نتیجه خوشبین بمانند.

دانش‌آموزان خود را تشویق کنید تا با مدرسه و جامعه فراتر از گروه‌های اجتماعیِ خود درگیر شوند، با داوطلب شدن به دلایل و در مقاطع زمانی مختلف، راهنماییِ دانش‌آموزانِ مقاطع تحصیلی پایینتر و یا شرکت کردن در رویدادهای مدرسه مانند مشارکت در گروه موسیقی یا سرود مدرسه. درگیر شدن در اتفاقات و رویدادهایی که با همسالان و اعضای مدیریتی مدرسه در حال رخ دادن است، این باور را به آنها القا می‌کند که مشارکت آنها می‌تواند تأثیرات مثبتی بر دیگران و همچنین خودشان داشته باشد.

اهمیت ایجاد تاب آوری در دانش آموزان
اهمیت ایجاد تاب آوری در دانش آموزان

 

نمایش بیشتر

رسانه تاب آوری ایران

رسانه تاب آوری ایران، اولین رسانه تاب آوری اجتماعی، مرجع رسمی آموزش، پژوهش، نشر کتاب، یادداشتها و مقالات تاب آوری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا