تاب آوری چیست؟

تاب آوری Resilience

تاب آوری چیست؟

تاب آوری چیست؟ تاب‌آوری کیفیتی روان‌شناختی است که برای برخی افراد این فرصت را ایجاد می کند تا در برابر ناملایمات زندگی زمین بخورند و سپس به همان قدرت قبلی بازگردند. افراد بسیار تاب آور به جای اینکه اجازه دهند مشکلات، رویدادهای آسیب زا یا شکست بر آنها غلبه کند و عزم آنها را از بین ببرد، راهی برای تغییر مسیر، بهبود عاطفی و ادامه حرکت به سمت اهداف خود پیدا می کنند.

روانشناسان برخی از عواملی را شناسایی کرده اند که به نظر می رسد فرد را تاب آورتر می سازد، مانند نگرش مثبت، خوش بینی، توانایی تنظیم احساسات، و توانایی دیدن شکست به عنوان نوعی بازخورد مفید.

به عنوان مثال، نشان داده شده است که خوش بینی به کاهش تأثیر استرس بر ذهن و بدن در پی تجارب ناراحت کننده کمک می کند. خوش بینی به انسانها این امکان را می دهد تا به منابع شناختیِ خود دسترسی داشته باشند و تجزیه و تحلیل های متعادل و توأم با خونسردی برایشان محقق بشود.

سایر ابعاد ریشه‌های تاب‌آوری در دست مطالعه هستند. برای مثال، به نظر می رسد استعداد ژنتیکی برای تاب آوری وجود دارد. اما محیط های اولیه و شرایط زندگی در نحوه بیان ژن های تاب آور در نهایت نقش دارند.

آیا تروما باعث می شود فرد کمتر تاب آور باشد؟

لازم نیست افرادی که متحمل تروما شده اند حتما بسیار تاب آور باشند. با این حال، در برخی موارد، افراد آسیب دیده ممکن است مهارت‌های مقابله‌ای ناسازگار مانند مصرف مواد را توسعه دهند که بر آنها تأثیر منفی می‌گذارد و ممکن است توانایی آنها را برای مقابله با چالش‌های آینده کاهش دهد.

آیا می توان تاب آوری را آموزش داد؟

بسیاری از عواملی که تاب آوری را تعیین می کنند – مانند ژنتیک، تجربیات اولیه زندگی، و شانس – قابل تغییر نیستند. اما مهارت های خاصی برای ایجاد تاب آوری را می توان آموخت. اینها شامل خروج از چرخه های فکری منفی، عقب نشینی در برابر فاجعه سازی، و جستجوی نکات مثبت در هنگام مواجهه با مشکلات است.

چگونه تاب آوری ایجاد کنیم؟

غلبه بر درد و ناامیدی، بدون اینکه اجازه دهید آنها طاقت فرسا شوند، لزوماً برای هیچکس آسان نیست. اما محققان شروع به کشف این موضوع کرده‌اند که افراد تاب آورتر در مواردی همچون پس از مرگ یکی از عزیزان، از دست دادن شغل، بیماری‌های مزمن یا حاد و یا سایر شکست‌ها و ناکامی ها چه کاری انجام می‌دهند تا از نظر احساسی و ذهنی بتوانند ادامه دهند. آنچه آنها آموخته اند ممکن است به دیگران کمک کند تا خودشان تاب آورتر شوند.

برای مثال، آیا شکست‌های فردی و حرفه‌ای را صرفاً به عدم کفایت خود نسبت می‌دهید یا می‌توانید عوامل مؤثری را که خاص و موقتی هستند و موجب آن شکست ها و ناکامی ها شده اند شناسایی کنید؟

آیا شما خواهان یک مسیر کامل و مطلق هستید یا می توانید بپذیرید که زندگی ترکیبی از باخت و بُرد است؟ در هر مورد، کیفیت دوم به سطوح بیشتری از تاب آوری گره خورده است.

تاب آوری چیست؟
تاب آوری چیست؟

چه راهکارهایی برای تاب آوری بیشتر وجود دارد؟

سبک زندگی سالم – خواب کافی، خوب غذا خوردن و ورزش کردن – می تواند استرس را کاهش دهد و به موازات آن می تواند تاب آوری فرد را نیز افزایش دهد.

مشابه همین موضوع، اطمینان حاصل کردن از ایجاد روابط نزدیک می تواند به فرد کمک کند تا در هنگام بروز مشکل، حمایت لازم برای خود را پیدا کند.

تفکر مستمر در مورد اخلاق و زندگی فعال بر اساس ارزش های فردی با تاب آوری بالاتر مرتبط است.

چگونه می توانم در یک بحران تاب آورتر باشم؟

هر بحرانی، مانند همه‌گیری ویروس کرونا، می‌تواند آزمونی باشد برای ارزیابی میزان تاب‌آوری افراد یا جامعه.

جستجوی کمک و حمایت عاطفی از عزیزان، افزایش مراقبت از خود و تمرکز بر جنبه‌های موقعیت هایی که تحت کنترل شما هستند می‌تواند به شما کمک کند تا تقریباً از هر طوفانی عبور موفقیت آمیز داشته باشید.

نمایش بیشتر

رسانه تاب آوری ایران

رسانه تاب آوری ایران، اولین رسانه تاب آوری اجتماعی، مرجع رسمی آموزش، پژوهش، نشر کتاب، یادداشتها و مقالات تاب آوری

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا